`Als jullie Mirna zien, zien jullie Anthony'

FOL-leider Anthony Godett schuift zijn zus naar voren als premier van de Antillen. `Mirna moet doen wat de partijleiding wil'.

De Frente Obrero Liberashon (FOL) van partijleider Anthony Godett is de grootste partij op de Nederlandse Antillen en dat zullen de inwoners daar, maar vooral ook politici uit Den Haag, weten. Gisteravond, nog geen halve dag na de beëdiging van zijn zus, Mirna Luisa-Godett, namens de FOL tot nieuwe premier van de Antillen, laat Anthony Godett zien waar het nieuwe kabinet voor moet staan. Een dubbelinterview met de net beëdigde premier van de Antillen en haar broer is eigenlijk een met korte vragen onderbroken monoloog van de laatste. Natuurlijk mogen er vragen worden gesteld aan de nieuwe premier, maar zodra de partijpolitiek aan de orde komt, neemt haar broer het woord. Hij zet uiteen dat zijn partij eerst streeft naar een autonome positie (status aparte) van de Antillen om vervolgens, nadat de bevolking zich daarover heeft kunnen uitspreken, voorbereidingen te treffen voor daadwerkelijke onafhankelijkheid. Over hun onderlinge relatie is Anthony Godett duidelijk: hij is de partijleider, zij de premier in de regering. ,,Dan is het logisch dat ze nagaat of wat ze doet, klopt met wat de FOL-leiding wil. En de FOL-leiding is Anthony Godett. Alsof Balkenende zelf alles beslist. Die doet dat ook in overleg met zijn partijbestuur.'' Bovendien, benadrukt Godett later, ,,zij kent het partij- en regeringsprogramma nog niet. Ze heeft de opdracht gekregen om die te bestuderen.''

Ook op de vraag of Mirna Luisa-Godett een ontmoeting zal hebben met de Nederlandse fractievoorzitters die eind van de maand de Antillen bezoeken, geeft haar broer het antwoord. ,,Mirna zal daar geen tijd voor hebben. Ik zal het werk voor haar doen. Dat is een beslissing van de grootste partij op de Antillen. Onze ministers zullen ook geen formeel overleg met de Kamerleden voeren. Als Nederlandse fractievoorzitters interesse hebben, praten zij met de fractievoorzitters hier.''

De premier zal niet direct een uitnodiging voor overleg met Balkenende sturen, voegt Mirna Godett aan dat betoog toe. De Nederlandse premier zal zich bij zo'n werkbezoek wel moeten laten bijstaan door een tolk. Want Mirna Luisa-Godett zal dan Papiamento spreken. ,,Dan kan ik me beter uitdrukken en mijn gevoelens beter vertalen.'' Anthony Godett: ,,Dan kan Balkenende haar ook beter leren kennen.''

Wat verwacht u van overleg met premier Balkenende?

Anthony Godett: ,,Wij zullen Balkenende uitnodigen hier te komen. Van de afgelopen drie Nederlandse kabinetten is nog geen één premier hier op bezoek geweest. Antilliaanse premiers moesten steeds bedelen in Nederland. Terwijl we concrete plannen hebben voor een Nederlandse delegatie. Want de armoede neemt hier alleen maar toe. Er moet geld op tafel komen. Want Nederland geeft ook geld aan landen als Cuba en in Afrika. En we willen afzien van al die plannen van het IMF. Wat de FOL betreft heeft het IMF de patiënt doodgemaakt. We willen niets meer van het IMF horen!''

Gaat u overleg voeren met de Nederlandse minister Donner van Justitie over de aanpak van drugskoeriers en bolletjesslikkers?

Anthony Godett: ,,Ik kan u garanderen dat de bodyscan op het vliegveld Hato zal worden verwijderd. Minister Donner is welkom om met zijn ambtsgenoot Komproe van Justitie te overleggen. Maar Komproe heeft van het partijbestuur al te horen gekregen wat hem te doen staat. Het geld voor de aanpak van drugskoeriers moet worden besteed aan onderwijs, werk, speciale projecten. In de rijke buurten waar mensen grote huizen bezitten, wordt nooit gecontroleerd. Alleen in de arme wijken. Maar er zijn rijke wijken waar hetzelfde gedoe plaatsvindt. En Nederlanders moeten stoppen met het snuiven van cocaïne.''

U vroeg vandaag respect van Nederland voor de persoon Anthony Godett. Wordt u alsnog premier als Justitie u niet vervolgt?

,,Ik heb met mijn zus besloten dat zij voor de resterende periode gaat functioneren als minister-president. Anthony Godett zal op korte termijn geen premier worden. Men is hier al drie jaar bezig met dat strafproces. En ze kunnen blijven onderzoeken. Maar ik ben eerlijk en niet te koop. Ik slaap 's nachts lekker en wil een eerlijk proces. Daar sta ik op. Niks seponeren of deponeren. Ze hebben me voor de hele bevolking als verdachte naar voren geschoven. Na zo'n proces zal ik met mijn eigen eisen naar voren komen.''

Wordt op de Antillen het Papiamento de officiële taal?

Anthony Godett: ,,Nee. Men zal Nederlands blijven spreken en Nederlands zal onderwezen blijven worden. Er wonen hier 5.000 Nederlanders. Die worden niet weggejaagd. Ze mogen meedoen aan de economie. Maar Nederland is een molecuul in Europa. De officiële taal zal Engels worden. Met Papiamento als voertaal. Engels als officiële taal is een visie. Dat is een proces van eerst kruipen, dan lopen en vervolgens rennen. Tot nu toe waren de resultaten van innovatie in het onderwijs nihil. Alleen de rijken profiteerden. Geef ons drie jaar de tijd en je zult zien dat we dan alles wat we in handen hebben, zullen uitvoeren. Mirna gaat daadkrachtig aan het werk. En let op: Als jullie Mirna zien, zien jullie Anthony.''

    • Jos Verlaan