Als een familie zich iets te snel naar huis haast

Het Amerikaanse leger in Irak is nerveus door de dagelijkse aanvallen. Een familie die zich haastte om voor spertijd thuis te zijn, werd gedood.

De nacht hing als een hete, natte deken over Slaykh, een noordelijke wijk van Bagdad. Om negen uur 's avonds ontplofte een transformatorhuisje, waardoor de hele buurt in duisternis werd gehuld. Amerikaanse soldaten vreesden een bomaanslag en stonden op scherp. Drie kwartier later, om kwart voor tien, werden zes Irakezen, die zich haastten om voor het uitgaansverbod van elf uur thuis te zijn, doodgeschoten door de Amerikanen.

Anwaar Kawaz (36) verloor afgelopen vrijdagavond haar man Adel en drie van haar vier kinderen. ,,We bleven maar roepen `schiet niet, we zijn een familie'. Maar niemand luisterde. Ze bleven schieten'', vertelt zij. Anwaar is in verwachting van haar vijfde kind dat deze maand zal worden geboren. Overste Guy Shield, de woordvoerder van het Amerikaanse leger, zegt als hij met dit incident wordt geconfronteerd: ,,Onze controleposten zijn doorgaans gemarkeerd, en onze soldaten zijn getraind en gedisciplineerd. Maar ik zal dit natrekken. Dit is ernstig.''

De dagelijkse guerrilla-aanvallen, waarbij 56 Amerikanen zijn gedood, maken de Amerikaanse soldaten uiterst nerveus. Irakezen klagen dat er vele onschuldige slachtoffers zijn gevallen bij controleposten die Amerikanen plotseling en vaak vlak voor het ingaan van het uitgaansverbod instellen in donkere straten. Automobilisten haasten zich naar huis, zien de soldaten niet en verstaan al evenmin hun orders om te stoppen.

De familie Kawaz verliet om kwart over negen het huis van Anwaar's ouders in de Bilal Habashistraat verlaten voor een rit van tien minuten naar huis. Zij hadden nauwelijks een kilometer gereden toen zij het kruispunt bereikten, waar de Amerikaanse kogels hun verschrikkelijke tol eisten.

Een paar meter voor hen stonden twee soldaten bij twee Humvee's en zij schoten op de witte Volkswagen van de familie. Twee andere soldaten schoten vanaf rechts op hen. Getuigen zagen één van de soldaten schreeuwend van de pijn neervallen. Hij was blijkbaar het slachtoffer van `bevriend vuur'. ,,Zij hebben ons vermoord. Er was geen enkel teken, helemaal niets. Wij zagen alleen maar gepantserde wagens'', vertelt Anwaar over het drama. ,,Onze koplampen waren aan. Mijn man had niet eens tijd gekregen om te remmen. Zij bleven schieten. Hij werd door zijn voorhoofd geschoten, terwijl ik naast hem zat. Ik ging uit de auto, ik schreeuwde om hulp maar niemand kwam.''

Getuigen vertellen dat de man van Anwaar zeker nog een uur heeft geleefd nadat hij in het hoofd en de rug was geschoten. Volgens een van die getuigen, Ibrahim Arslan, woonachtig op de hoek van het kruispunt waar de familie Kawaz werd beschoten, riep Adel nog om hulp. Arslan en zijn buurman probeerden de gewonde Kawaz weg te slepen, maar vluchtten toen er opnieuw geschoten werd met automatische wapens. Ali Taha, een andere ooggetuige, vertelt dat de 18-jarige Haydar Kawaz en zijn 17-jarige zuster Olaa meteen werden gedood en door de Amerikanen waren achtergelaten. Alleen Anwaar en haar jongste dochter, de 13-jarige Hadeel overleefden de schietpartij.

Twee blokken verwijderd van het kruispunt waar de familie Kawaz werd beschoten, namen Amerikaanse soldaten de auto van de 19-jarige Sayf Ali en zijn neef onder vuur. Ook zij zagen de controlepost niet. Ali die achter het stuur zat van zijn blauwe Opel werd gedood. Op hetzelfde kruispunt werd korte tijd later Ali Salman (31) doorgeschoten bij een controlepost die hij niet had gezien.

,,Er was geen licht, wij zagen de Amerikanen niet'', vertelt Ghaleb Laftah (24) die achterin de Honda van Ali Salman zat. ,,Wij hebben niemand iets gedaan, we hebben nooit de wet overtreden'', zegt Laftah. De vader van Salman is diepbedroefd. Ali was zijn enige zoon. ,,De Amerikanen hebben hem gewoon vermoord. Hij was op weg naar huis toen hij werd beschoten. Hij probeerde nog te vluchten, maar toch schoten zij hem dood.''

Vader Salman, een shi'itische moslim, wil van wraak niets weten. Maar de oom van de gedode Irakees denkt daar anders over. Sabah Azami is een sunniet en zegt de dood van Ali Salman te zullen wreken. ,,Zij hebben de auto waarin hij zat in brand gestoken, nadat zij hem hadden doodgeschoten'', zegt Azami die instructies zegt af te wachten van de imam van de clan. Ook Anwaar Kawaz is vervuld van diepe haat jegens de Amerikanen: ,,Ik wil dat Saddam Hussein terugkeert en alle Amerikanen gaat doden. Ik kan het bloed van Bush wel drinken.''

    • Scheherezade Faramarzi