Agent Orange doodt nog steeds

Decennia na de verspreiding van het ontbladeringsmiddel Agent Orange over Vietnam blijven bestanddelen bewoners vergiftigen. Dat staat in een studie die gisteren is gepubliceerd in The Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Onderzoek bracht aan het licht dat zes van zestien onderzochte voedselmonsters zeer hoge dioxineconcentraties bevatten, vergelijkbaar met waarden gemeten tijdens de Vietnam-oorlog. De monsters werden genomen rond de stad Bien Hoa, een voormalige Amerikaanse luchtbasis op dertig kilometer van Ho Chi Minh Stad. Daar werd tijdens de oorlog 19.000 liter Agent Orange gemorst. Tijdens de oorlog sproeide Amerika 80 miljoen liter verdelgingsmiddel over midden- en zuid-Vietnam om het beschuttende bladerdak boven de communistische troepen weg te schroeien. Ongeveer 55 procent daarvan was Agent Orange dat het erg giftige dioxine bevat.

Alhoewel er nooit een direct wetenschappelijk verband tussen Agent Orange en geboorte-afwijkingen is aangetoond, worden toch verschillende ziekten aan het middel toegeschreven. Sommige kankersoorten, diabetes en open rug bij kinderen zouden veroorzaakt worden door blootstelling aan Agent Orange. Eerdere studies toonden al hoge concentraties dioxine aan in de bloedbaan van inwoners van Bien Hoa.

Volgens Vietnam hebben de VS de morele plicht het land te helpen bij het herstellen van de oorlogsschade. Ongeveer 10.000 Amerikaanse oorlogsveteranen kregen invaliditeitsbijdragen na blootstelling aan Agent Orange. Volgens Vietnam zijn meer dan 620.000 Vietnamezen aangetast door het middel, onder wie veel kinderen. In 2000 begon Vietnam met betalingen aan veteranen die in de besproeide gebieden vochten.