Vitesse kan geld innen Roy Makaay

De Arnhemse eredivisieclub Vitesse hoopt door de transfer van oud-speler Roy Makaay naar Bayern München op een financiële meevaller. Volgens nieuwe regels van de wereldvoetbalbond FIFA delen clubs die spelers hebben opgeleid mee in latere transfers. Bij buitenlandse transfers na 1 september 2005 gaat vijf procent van de koopsom als vergoeding naar opleiders van de speler. Makaay verruilde vorige week voor een bedrag van 17,75 miljoen euro het Spaanse Deportivo la Coruña voor Bayern München. De international speelde van 1989 tot 1997 voor Vitesse, waardoor de armlastige Arnhemse club via een verdeelsleutel recht zou hebben op zo'n 700.000 euro. Vitesse-manager Jan Streuer verheugt zich op het nieuwe seizoen.

Dat geld voor Makaay kan Vitesse goed gebruiken.

Streuer: ,,Absoluut. Volgens de regels van de FIFA hebben we recht op die zeven ton, dus ik verwacht dat dit bedrag binnenkort door Bayern op onze rekening gestort wordt. Het is goed dat clubs beloond worden voor het opleiden. Misschien dat we nog iets kunnen verdienen aan jongens die bij ons hebben gespeeld. Helaas kunnen we het geld voor Makaay niet investeren in een nieuwe speler.''

Oud-voorzitter Aalbers wil terugkeren. Wordt daardoor het werken bij Vitesse moeilijker voor u?

,,Nee hoor, ik houd me vooral met voetbal bezig. De rest laat ik over aan andere mensen. Ik kijk in ieder geval uit naar het nieuwe seizoen, want we beginnen met een thuiswedstrijd tegen Ajax.''

Wat verwacht u van dit jaar?

,,We werden vorig seizoen veertiende, dat moet dit jaar beter. Met Nanu, Stefanovic, Zeman zijn we routine kwijtgeraakt, terwijl ons talent Janssen is verhuurd aan RC Genk. Toch hebben we een leuk elftal. Trainer Sturing heeft vroeg bekend gemaakt hoe hij wil gaan spelen, dat zorgt voor rust in de tent. Vitesse moet in de middenmoot kunnen eindigen.''