Verwende sterren moeten leren roeien op golven

De WK roeien voor junioren bezorgde de wereldroeibond nieuwe kopzorgen. ,,Als ik hier volgend jaar roei, zou ik zorgen dat m'n boot aan alle kanten waterdicht is.''

Bij de WK voor junioren in Griekenland, dat afgelopen diende als test voor het olympisch roeitoernooi van 2004, werd weinig gevaren. Op de roeibaan vlakbij Marathonas kon de Nederlandse roeiploeg tot negentien jaar één dag fatsoenlijk trainen. Drie dagen voor het toernooi begon het te waaien, door golven werd het water onbevaarbaar.

De wereldroeibond werd door de weersomstandigheden gedwongen elke dag na negen uur de roeibaan te sluiten. Zodra de zon even na zes uur opkwam, begon het te waaien. Om zo vroeg mogelijk klaar te zijn met de races, werd de tijd tussen de starts van wedstrijden ingekort naar vijf minuten. Het hielp nauwelijks.

Tijdens de voorwedstrijden zonken een aantal vieren en twee achten. De Amerikaanse `boy's eight' kwam, ruim acht minuten na de winnaar, zwemmend over de finish. Merel Steinweg en Ellen Maas startten woensdag vroeg, op nog enigszins rustig water won het tweetal de voorronde. Donderdag werd de herkansingsronde afgelast. De roeiers, opgestaan om vier uur, mochten het water niet op. Elk land kreeg per roeier dertig minuten lang een roeimachine ter beschikking, naar eigen inzicht te verdelen. De wereldroeibond FISA kwam met een uitzonderlijke oplossing. Bij gelijke windsnelheden, wedstrijden over 1.000 meter. Want op de eerste helft van de gloednieuwe roeibaan was de deining aanzienlijk minder. Bij verslechtering van omstandigheden, nogmaals afgelasting.

De wind nam niet af. Door invoering van een nieuw promotiesysteem werd een dag teruggewonnen. Achter de schermen probeerde Athens 2004 Organising Committee (ATHOC) alle vluchten voor de roeiploegen om te boeken en onderdak te regelen. Dan had het toernooi wellicht ordentelijk kunnen worden afgewerkt, over de volle twee kilometer, was daarbij de achterliggende gedachte. Geld speelde voor de Grieken geen rol in het laten slagen van de grote test voor de Spelen. Vrijdagmorgen werd even voor zes uur, net voor het te water gaan van de eerste boten, besloten de herkansingsraces over halve afstand te varen. Tot opluchting van de bestuurders pakte dat goed uit.

De junioren WK werd voor de Grieken een ultieme test. Het aantal boten en roeiers was vrijwel gelijk aan dat van het olympisch toernooi van volgend jaar dat tijdens de eerste week van de Spelen wordt gehouden. Voor veranderingen in het programma moest de wereldroeibond, precies zoals dat over een jaar zou gaan, telkens een verzoek indienen bij Athens 2004. ,,We zullen ons moeten voorbereiden op alles wat mogelijk is. God zij dank het was geen tegenwind, want dan was er helemaal niet geroeid'', zei Matt Smith, directeur van de wereldroeibond.

Volgens FISA en ATHOC was de harde wind uitzonderlijk. ,,In de laatste elf jaar waren van 339 augustus dagen acht zoals nu'' verklaarde Marton Simitsek. Elke morgen was de nummer twee in rang binnen het comité dat de Spelen van Athene organiseert vanaf vijf uur in het roeicentrum aanwezig. ,,Een absolute uitzondering'', oordeelde ook Smith over de omstandigheden. ,,Maar als ik hier volgend jaar zou roeien, zou ik zorgen dat m'n boot aan alle kanten waterdicht is.'' Nadat met de bouw van het roei- en kanocentrum was begonnen, werden de Spelen van Athene verschoven van juli naar augustus. Smith kon zich de reden niet meer herinneren. ,,Ik geloof iets met de hitte.''

,,De lokale bevolking verklaarde ons voor gek dat we hier in augustus zouden gaan roeien'', zei Svetla Otzetova. De Bulgaarse is bij de wereldroeibond verantwoordelijk voor faciliteiten van grote roeitoernooien en de ontwikkeling van roeibanen. ,,In dit deel van de wereld gaat het waaien in augustus, dat weet iedereen.'' Otzetova, olympisch kampioen in de dubbeltwee bij de Spelen van Montreal (1976), werd tweede bij de WK in 1977 in Amsterdam. Op de Bosbaan verloor ze door boeiverschil. Toch zal ze overwegen de roeibaan in Peking iets schuin op de wind aan te leggen zodat de golven zich niet over de volle lengte kunnen opbouwen.

,,Maar eerlijkheid blijft nummer één, ook in moeilijke omstandigheden'', zei Otzetova. De Nederlandse schoolvriendinnen Steinweg en Maas wonnen zaterdag de finale in de twee-zonder over één kilometer.

Tijdens de Spelen beginnen de races mogelijk al om zes uur in de ochtend. De FISA meldde dat het ,,vrijwel uitgesloten'' is dat de te varen afstand volgend jaar ingekort zal worden. Otzetova: ,,Zeg nooit nooit. Maar in Montreal was het vrijwel hetzelfde als hier nu. De boot zat vol water, het spatte in mijn gezicht. Maar dat we moesten roeien, vonden we doodnormaal. Opvallend hoe goed junioren met ruw water om kunnen gaan. De verwende sterren van nu kunnen het hier moeilijk krijgen.''

    • Sybrand Treffers