`Twintigste kaper mikte op Witte Huis'

Zacarias Moussaoui, de vermoedelijke `twintigste kaper', was op 11 september 2001 van plan een vijfde vliegtuig te kapen en dit in het Witte Huis in Washington te vliegen.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gezegd tijdens een gesloten zitting in Alexandria, waar de rechtszaak tegen Moussaoui wordt gehouden.

De 34-jarige Fransman van Marokkaanse komaf zou volgens de plannen van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda deel hebben moeten uitmaken van de groep kapers die de aanslagen van 11 september uitvoerden. Hij werd echter voortijdig gearresteerd wegens een verlopen visum.

Moussaoui, de enige die in de Verenigde Staten terecht staat wegens zijn vermeende betrokkenheid bij `11 september', was ,,met één reden hier, en dat was om een vliegtuig het Witte Huis in te vliegen'', aldus de openbaar aanklager tegen rechter Leonie Brinkema. ,,Anderen zouden erbij betrokken zijn. Het feit dat hij de namen of verblijfplaats van de anderen niet kent, betekent niet dat hij het doel van de samenzwering niet wist.'' Moussaoui heeft bekend lid te zijn van Al-Qaeda, maar ontkent iedere betrokkenheid bij een complot.

Justitie baseert haar beschuldigingen op uitspraken van de Maleisiër Faiz Banafa, die in Singapore gevangen zit en bekend heeft lid te zijn van de moslim-extremistische groep Jema'ah Islamiya. Moussaoui en Banafa zouden elkaar drie jaar geleden in Maleisië hebben ontmoet. De Fransman zou hebben gesproken over de wens om een vliegtuig in het Witte Huis te vliegen. ,,Hij [Moussaoui, red.] werd hierheen gestuurd als onderdeel van de samenzwering. Dat is wat Banafa zegt. We hebben Moussaoui's eigen verhaal zoals hij dat aan Banafa vertelde. Zijn deelname [aan de aanslagen, red.] gaat verder dan toekijken. Hij gaat naar trainingskampen in Afghanistan. Hij is lid van Al-Qaeda. Hij gaat naar Maleisië om geld te krijgen en training te krijgen. Hij doet wat alle kapers doen. Hij komt naar de VS'', aldus de aanklager.

Tot nu toe ontkende Justitie dat er sprake was van een vijfde vliegtuig. Op 11 september werden vier toestellen gekaapt. Twee vlogen er in het World Trade Center in New York, één in het Pentagon in Washington en één stortte neer in Pennsylvania. Rechter Brinkema besloot vorige week de transcripten van vijf geheime zittingen te ontsluiten. Uit een van de transcripten blijkt ook dat Moussaoui correspondeert met Richard Reid, de `schoenbomterrorist'. Deze Brit probeerde in december 2001 een vliegtuig op te blazen. Hij is ter dood veroordeeld.