Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de omstreden beëdiging van Mirna Louisa-Godett tot premier van de Nederlandse Antillen. Verder wil de Amsterdamse VVV actie ondernemen tegen het fenomeen `hotelrunner'. Deze `illegale' runners hebben de taak om nietsvermoedende toeristen vakkundig een bepaald hotel binnen te loodsen. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Derde aflevering in een serie over water gaat over de zwarte townships van Nkobongo in Zuid-Afrika. Niet wegens een tekort, maar omdat ze het niet kunnen betalen. Een waterprivatiseringsprogramma is de boosdoener. Miljoenen Zuid-Afrikanen zijn van water afgesloten, omdat zij hun waterrekeningen niet kunnen betalen. Zij halen water uit vervuilde rivieren, met ernstige ziektes als gevolg. Ned.1, 20.30-21.02u.

Maandag Prinsjesdag. Gast is Kees Jansma, voormalig chef van Studio Sport en tegenwoordig directeur van een productiebedrijf dat sportprogramma's maakt. Verder onder anderen een gesprek met Charles Groenhuijsen, correspondent van het NOS-journaal en schrijver van een boek over de oorlog in Irak. Ned.3, 20.22-22.00u.

DOCUMENTAIRE

De fascinaties van Boudewijn Büch. Herhaling van de serie met Boudewijn Büch waain hij vanavond onder andere een bezoek brengt aan het Theatro del Palladio en de Villa Rotonda in het Italiaanse Vicenza. Ned.3, 19.40-20.22u.

De mensen van de Bazaar. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.28-22.58u.

Dokument: Wij Oranje. Slot van de serie herhalingen over het Oranjehuis met vanavond schrijfster Nelleke Noordervliet en schrijfster en psychoanalytica Anna Enquist over wat koningschap eigenlijk inhoudt. Ned.1, 22.58-23.57u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Aan de Côte d'Azur ontvangt gastheer Rik Felderhof Lee Towers, de zanger die de Rotterdamse haven verruilde voor het podium en de bekende radio- en televisievrouw Tineke de Nooij. Ned.1, 21.02-21.57u.

FILM

Grosse Point Blank (George Armitage, 1997, VS). In Nederland helaas alleen op video verschenen zwarte komedie met John Cusack als huurmoordenaar die op een schoolreünie in de Detroitse buitenwijk Grosse Point zijn ex-geliefde Minnie Driver tegen het lijf loopt, terwijl hij ook op de hielen wordt gezeten door de FBI. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Beethoven's 4th (David M. Evans, 2001, VS). Negen jaar na het origineel dachten de producenten nog een laatste druppel uit de St. Bernard-hond Beethoven te persen. In belegen slapstick wordt Beethoven verwisseld met een rijke, goedgemanierde hond. Scènes waarin Beethoven een truttige soiree verstiert, mogen natuurlijk niet ontbreken. SBS6, 20.30-22.15u.

Mutiny (Kevin Hooks, 1999, VS). In 1944 explodeerde een Amerikaans oorlogsschip nadat ongetrainde soldaten het schip met munitie hadden volgeladen. 300 zwarte mannen kwamen hierbij om het leven, waarna tientallen mannen het werk neerlegden. Televisiefilm gebaseerd op ware gebeurtenissen. V8, 20.40-22.10u., met reclame.

High Season (Clare Peploe, 1987, GB). Romantische komedie met Jacqueline Bisset als fotografe op Rhodos die te maken krijgt met lastige toeristen, een spion en haar ex-man. Dit suikerzoete niemendalletje biedt weinig meer dan zinnelijke opnames van Bisset en het Griekse eiland op de achtergrond. Morgen, SBS6, 13.35-15.15u.

No Minor Vices (Lewis Milestone, 1948, VS). Minder vitale komedie waarin kunstenaar Louis Jordan de gastvrijheid misbruikt van gezapig echtpaar Dana Andrews en Lilli Palmer. Morgen, BBC2, 14.55-16.30u.

RADIO

Zomeravondconcert. Het Royal Philharmonic Orchestra en het London Philharmonic Choir o.l.v. Daniele Gatti spelen rechtstreeks uit de Royal Albert Hall in Londen werken van Strauss (Tod und Verklärung), Mahler (Rückert-Lieder) en Prokofjev (Cantate Alexander Nevsky). Radio 4, 20.00-22.00u.

De avonden. Na het uitzicht van directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel een gesprek met historicus Rob Hartmans over een door hem vertaald boek van de Engelse essayist John Gray over de fundamentalistische moslimorganisatie Al-Qaeda en de moderne tijd. In het tweede uur praat de schrijver en kunstenaar L.H. Wiener over zijn werkplek. Tot slot een fragment uit het Indië-archief van Philips Holland over o.a. de hamsterwoede en evacuatie van kinderen uit Londen en Parijs. 747AM, 22.02-24.00u.