Swiss wil samenwerken met Britten

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss is in gesprek met British Airways (BA) over toetreding tot de alliantie Oneworld. Dit heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren bevestigd.

De woordvoerder verklaarde tegenover persbureau Bloomberg dat met BA wordt gesproken over samenwerking. Met de stap hoopt Swiss, dat in grote financiële moeilijkheden verkeert, zichzelf voor ondergang te behoeden. British Airways, na American Airlines de grootste maatschappij in het samenwerkingsverband Oneworld, zou onder voorwaarden bereid zijn Swiss te accepteren als nieuw lid. Deelname aan een alliantie levert veel synergetische voordelen op, o.a. door codesharing: gezamenlijk gebruik van een toestel voor een en dezelfde vlucht.

Swiss International Air Lines kwam begin 2002 voort uit Crossair, een dochter van het in 2001 failliet gegane Swiss Air. Het nieuwe bedrijf zag de verliezen gaandeweg oplopen tot een totaal van 1 miljard Zwitserse frank (650 miljoen euro) nu. De bezettingsgraad op bepaalde routes bleef steeds te laag. In juli maakte het bedrijf bekend dat van de 96 routes 25 zullen worden geschrapt.

In het personeelsbestand zal fors worden gesnoeid. Volgens de directie is het erop of eronder: geen sanering zal volgens de Nederlandse bestuursvoorzitter van Swiss, Pieter Bouw, leiden tot faillissement.

Het afgelopen weekeinde stemde een meerderheid van de 950 piloten in met noodgedwongen ontslag voor 526 van hen. De piloten die weg moeten krijgen wel een afvloeiingsregeling: ze krijgen nog zestien maanden doorbetaald. Met de reorganisatie is een bedrag gemoeid van 40 miljoen euro. Behalve de piloten zullen nog eens ongeveer 2.500 van de 9.000 werknemers hun baan verliezen. De vloot van 109 toestellen zal worden verkleind met 34 vliegtuigen.

Sanering is volgens de directie niet genoeg om Swiss te redden, de afgelopen maanden zocht zij daarom een partner in Europa. Het liefst zou Swiss zichzelf verkopen aan een grote Europese maatschappij. In april bood het zich aan bij Lufthansa. In Frankfurt bestaat belangstelling, maar analisten hebben Lufthansa gewaarschuwd dat een Zwitsers avontuur gezien de schuld van Swiss riskant is.