Scholieren in Groningen krijgen dagelijks gym

Leerlingen van elf basisscholen in vijf Groningse gemeenten krijgen vanaf vandaag drie of vier dagen in de week een uur gymnastiekles. Het pilotproject van een jaar is ontwikkeld door Tjaart Kloosterboer, oud-schaatscoach en tegenwoordig directeur van het Huis voor de Sport, een provinciale stichting.

Volgens Kloosterboer is het gymonderwijs de afgelopen jaren op veel basisscholen verdwenen of teruggebracht tot een uur per week en zijn de vakleerkrachten wegbezuinigd. ,,Met de dagelijkse bewegingslessen willen we kinderen leren dat bewegen niet alleen leuk is'', aldus Kloosterboer, ,,maar ook dat er een direct verband is met hun gezondheid.'' De lessen worden gegeven door studenten van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. In augustus volgend jaar zullen nog eens acht Groningse gemeenten aanhaken bij het project. Kloosterboer vindt dat er bij de lessen moet worden aangesloten bij de huidige belangstellingswereld van de kinderen. ,,Kinderen vinden nu skaten leuk en wielrennen. Dat betekent dat je programma's moet ontwikkelen. Zo maak je dat leerlingen later gemotiveerd kunnen kiezen voor een sport die ze echt leuk vinden.''