Samitova loopt wereldrecord op 3.000 m steeple

De Russische atlete Goelnara Samitova heeft gisteren tijdens de nationale kampioenschappen het wereldrecord op de 3.000 meter steeple verbeterd. In Toela kwam Samitova uit op 9.08,33. Daarmee was ze beduidend sneller dan het oude record, dat sinds vorig jaar met 9.16,51 op naam stond van de Wit-Russische Alesia Toerova. Het was het tweede wereldrecord tijdens de Russische kampioenschappen. Vrijdag was Julia Petsjionkina al 's werelds snelste geworden op de 400 meter horden. Ze verbeterde met 52,34 seconden het acht jaar oude record van de Amerikaanse Kim Batten (52,61). Samitova (25) ging gisteren hard van start. Onderweg dubbelde ze enkele zwakke deelneemsters. Aan de finish had ze ruim 150 meter voorsprong op haar naaste concurrente. ,,Ik ben blij met het record, maar ik denk dat ik een stuk sneller had kunnen zijn als ik minder hard was vertrokken'', zei de atlete, die pas een jaar op de langere afstanden actief is. Het was Samitova's tweede nationale titel. Ook op de 5.000 meter was ze de sterkste.