PSV vertoont nog zwakke plekken

Als het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en FC Utrecht gisteren de opmaat was voor de nieuwe competitie, dan wacht een taai, saai en kwaliteitsarm voetbalseizoen. De traditionele ouverture kon zelden boeien. Geen spektakel maar een landerige sfeer in de broeierige Arena die gelijkenis vertoonde met een ovenschotel. En daarbij paste een voorspelbare uitslag: 3-1. PSV won op basis van individuele kwaliteiten. Niet toevallig maakten Arjen Robben, Mateja Kezman en Mark van Bommel de drie treffers voor de landskampioen.

PSV-trainer Guus Hiddink was zo eerlijk toe te geven dat zijn team nog niet klaar is voor de nakende voetbaljaargang. En dat klonk opmerkelijk, aangezien de Brabanders op papier een voortreffelijke voorbereiding achter de rug hebben met goede resultaten in oefenduels tegen gerenommeerde tegenstanders zoals 1860 München, Olympique Lyon, West Ham United en Tottenham Hotspur. Van al deze ploegen werd gewonnen. Maar gisteravond tegen het uitgeholde FC Utrecht, waar een half elftal wegens bezuinigingen is vertrokken, vertoonde PSV nog verschillende zwakke plekken.

In de punt van de aanval lijkt de voorkeur van Hiddink uit te gaan naar het koppel Kezman-Park. Daarbij is bij de voormalige bondscoach van Zuid-Korea misschien de wens de vader van de gedachte. International Ji-Sung Park was ijverig, maar miste het vernuft om topscorer Kezman in stelling te brengen. In de tweede helft ging Park op de plek van rechtsback Bøgelund spelen en zorgde de van Heerenveen teruggekeerde John de Jong aanvankelijk voor meer intelligentie in het aanvalsspel van PSV. Park en Dennis Rommedahl konden elkaar afwisselen als rechtsbuiten. De Jong vecht momenteel voor een basisplaats bij PSV. Een transfer naar het buitenland heeft hij vooralsnog uit zijn hoofd gezet. ,,Met John als schaduwspits was er vaker dreiging'', erkende Hiddink. ,,Maar hij moet meer bijten, driftiger spelen.''

De omzettingen bij PSV sorteerden niet veel effect meer toen FC Utrecht, dat ook de basisspelers Dave van den Bergh, Jean Paul de Jong, Alje Schut en Paulus Roiha door blessures miste, extra aanvallers inzette en tot verbijstering van velen PSV terugdrukte op eigen helft. Gebrek aan stootkracht voorkwam resultaat. Trainer Foeke Booy toonde in elk geval lef.

Hiddink bespeurde weinig variatie en diepte in het spel van zijn elftal. Dat zal er niet beter op worden als PSV te elfder ure aanvoerder Mark van Bommel kan verkopen. Manchester United zou interesse hebben in de middenvelder omdat het team van manager Ferguson de Argentijnse international Veron kwijtraakte aan Chelsea. Maar deze transfer begeeft zich vooralsnog slechts in de geruchtensfeer. Hiddink moet er niet aan denken dat hij voor de sluitingsdatum van de internationale transferperiode (31 augustus) meer dragende spelers kwijtraakt. En daarbij denkt hij uiteraard vooral aan Van Bommel en Kezman.

,,Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het is om nog adequate vervangers te vinden'', besefte Hiddink. ,,De geruchten over een transfer zullen wel aanhouden tot september. Ik vind Van Bommel in de voorbereiding op dit seizoen meer in balans geraakt. Hij heeft slechts een halve wedstrijd niet gespeeld. Hij is doorgegroeid naar een betere aanvoerder van PSV.''

Buiten PSV, dat nauwelijks wijzigingen onderging in de personele sfeer, was het de vraag hoe FC Utrecht de bezuinigingswoede heeft overleefd nadat bij de club vorig seizoen een tekort van ongeveer vijftig miljoen euro werd geconstateerd. Wapenaar (Portsmouth), Vreven (Kaiserslautern), Kuijt (Feyenoord) en Gluscevic (Sparta Praag) vertrokken naar elders. Het vertrek van de reserves Roest (AGOVV), Jochemsen (FC Twente) en Arts (VVV) was voor de breedte een verlies.

Trainer Booy moest zeven nieuwe spelers inpassen. Door de matige prestatie van PSV werd zijn elftal in de Arena niet echt op de proef gesteld. Spits Hans van der Haar lijkt een verstandige aankoop. De voormalige speler van De Graafschap stond op de goede plek toen een vrije trap van Pascal Bosschaart per abuis voor zijn voeten werd gekopt door Van Bommel. Van der Haar aarzelde niet en schoot de bal hoog in het net. Hiddink zei te gruwen van zoveel naïviteit in zijn defensie. De voorliefde van FC Utrecht voor hoge ballen is immers bekend. In de verdediging van PSV ontbrak André Ooijer door een schorsing en bleek Kevin Hofland nog handelingssnelheid en vertrouwen te missen.

In de laatste linie van FC Utrecht speelde de blonde Bas van den Brink (20) niet onverdienstelijk. Michael Lamey, huurling van PSV, zal Vreven misschien niet doen vergeten, maar linksbuiten Robben had toch vaak problemen met diens atletische vermogen. Doelman René Ponk kon nog niet overtuigen als opvolger van Harald Wapenaar. Twee keer werd hij bij doelpunten van PSV door zijn benen gespeeld: in eerste instantie door Robben – die dat op de achterlijn ook deed bij Patrick Zwaanswijk – en later door Van Bommel. De kwaliteit zegevierde bij de aftrap van het nieuwe seizoen. Maar in zijn totaliteit was het allerminst verheffend.

    • Erik Oudshoorn