Provincie betaalde nepbericht Van Gogh

De provincie Brabant heeft meegewerkt aan een grap over Vincent van Gogh. De makers van een documentaire maakten vorige week maandag bekend dat ze filmbeelden hadden gevonden met daarop Van Gogh tussen het publiek bij een optocht in zijn geboorteplaats Zundert. De film, in de vorm van een item uit een actualiteitenrubriek, werd dit weekeinde continu vertoond op het festival `Autour de Vincent' in Zundert ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van Van Gogh. Peter Dictus van de organiserende stichting Rotor zegt dat de provinciale adviescommissie Kunsten het een aardig idee vond de draak te steken met de Van Gogh-gekte.

De provincie Brabant heeft de documentaire gesteund met een subsidie van 13.600 euro, ongeveer driekwart van de kosten. De provincie bevestigt dat in de subsidieaanvraag staat dat het om een fake-documentaire gaat en dat er op een ,,bepaald ongebruikelijke wijze'' publiciteit gezocht zou worden. ,,Maar ze hebben er niet bij gezegd dat ze een fake-persbericht zouden versturen'', zegt provincievoorlichter A. Reijnen. ,,Intern heeft iemand bij ons zitten slapen. We hebben eerlijkheid en integriteit hoog in ons vaandel staan en verwachten dat ook van degenen die we subsidiëren. In dit geval hebben de makers gewoon te goed willen zijn in hun misleiding.''

Peter Dictus van het festival houdt vol dat de commissie wel degelijk wist van de plannen. ,,Ze hebben onder embargo gelezen dat het om een fake-documentaire ging, waarmee we wereldwijde ophef wilden veroorzaken. En in de subsidieaanvraag stond ook dat we het als marketinginstrument wilden gebruiken voor het festival. Dat plan hebben ze goedgekeurd. Ze zeiden wel dat ze het ambitieus vonden. Misschien hadden ze niet gedacht dat het ons zo goed zou lukken.''

In Nederland namen het ANP, het Parool en het Radiojournaal het bericht over de Van Gogh-film meteen over, maar er rees al snel twijfel toen bleek dat bewegende filmbeelden uit 1890 eigenlijk onmogelijk waren. De Franse broers Lumière waren nog vijf jaar van hun eerste film verwijderd. Ook was de op 29 juli 1890 overleden Vincent van Gogh voor zover bekend dat jaar nooit in Zundert. Maar nadat persbureau AP het nieuws verspreidde, namen talrijke kranten en andere media het over. Vrijdag werden de lezers van de Dar Al-Hayat uit Saoedi-Arabië nog op de hoogte gebracht en gisteren stond er een artikel in de Britse Sunday Times.