Producenten energie raken door reserves

Het reservevermogen van de elektriciteitsproducenten is door de warmte zo ver gedaald dat netbeheerder Tennet voor het eerst in negen jaar overgegaan is tot het afkondigen van `fase rood', de waarschuwing dat het reservevermogen dreigt op te raken.

Vandaag bedroeg het reservevermogen nog 390 megawatt. Onder normale omstandigheden bedraagt het 1.400 megawatt. Het reservevermogen is van belang om de energieproductie veilig te stellen als er onverhoopt een centrale uitvalt. Volgens een woordvoerder van Tennet is de situatie ,,stabiel, er is absoluut geen reden tot paniek''. Tennet is als beheerder van het elektriciteitsnet verantwoordelijk voor een goede afstemming van vraag en aanbod op de Nederlandse elektriciteitsmarkt.

Voor komende week verwacht de netbeheerder geen verdere verslechtering van de situatie. De maximale elektriciteitsvraag steeg vandaag licht, tot 12.400 megawatt, maar bleef onder de kritische grens van 12.500 megawatt. Daardoor hoefde vanmorgen geen reservermogen te worden ingezet. Volgens Tennet is de toename van de stroomafname het gevolg van het aflopen van de bouwvak, met als gevolg een toenemende bedrijvigheid.

De aankondiging van Tennet heeft de prijzen van elektriciteit op de Amsterdam Power Exchange (APX) spectaculair doen stijgen. De hoogste prijs van een megawattuur elektriciteit (voor de productie van morgen) bedroeg vandaag 1.799 euro, een nieuw record voor de beurs. Dat was alleen mogelijk omdat marktpartijen vandaag een nieuw prijsplafond van 1.800 euro afspraken. Volgens een woordvoerder betaalden afnemers de hoogste prijs voor stroom die morgenmiddag tussen vijf en zeven uur wordt geleverd. De prijsstijgingen zijn het gevolg van de door Tennet afkondigde code `rood', en de verwachting dat deze week het stroomgebruik zal toenemen door het aflopen van vakantie, waardoor de bedrijvigheid weer toeneemt.

Gisteren bedroeg de prijs voor een megawattuur elektriciteit 1.600 euro, gelijk aan de toen nog geldende maximumprijs. Vorige week was de hoogste prijs 289 euro. Op de beurs wordt ongeveer 15 procent van de Nederlandse energieproduktie verhandeld. Aan de beurs nemen energieproducenten, handelaars en leveranciers uit binnen- en buitenland deel, maar ook grote industriële afnemers.

Ook in Duitsland en Frankrijk levert het warme weer problemen op voor de elektriciteitsvoorzieningen. In Duitsland sluiten energiebedrijven beperkte stroomuitval niet uit. De Franse minister van Industrie noemde de verminderde energieproductie ,,een serieus probleem''.

STROOM: pagina 3