Pilaf van wilde rijst en basmati

Wilde rijst is eigenlijk geen rijst maar het zaad van een grassoort die in water groeit. Deze rijst heeft een nootachtige, rokerige smaak. Kook wilde rijst 45 minuten voor bijtgaar (zo vind ik hem lekker) of tot 60 minuten voor volledig gaar; dan zijn vele korrels (of eigenlijk zaadjes) opengebarsten.

Doe de wilde rijst in een grote zeef en spoel onder de koude kraan tot het water helder is. Doe de rijst in een ruime, zware pan, giet er de bouillon over en breng op een hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag tot matig, het water moet net borrelen, en leg er het deksel op. Laat 45 tot 60 minuten zachtjes koken, of tot de rijst gaar is. Giet er zo nodig extra bouillon of water bij. Neem de pan van het vuur en giet de rijst zo nodig af. Zet even weg.

Week intussen de basmatirijst niet langer dan 30 minuten in koud water. Giet de rijst af. Doe 3,25 deciliter water in een kleine, zware pan, zet op een hoog vuur en breng aan de kook. Doe er de basmatirijst, geelwortel en een kleine theelepel zout in. Breng weer aan de kook. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de basmatirijst circa 10 minuten koken tot hij gaar is. Neem de pan van het vuur, schep de rijst over in een ondiepe, brede schaal en dek af met een schone theedoek. Laat circa 30 minuten uitdampen en drogen.

Doe de geschaafde amandelen in een droge anti-aanbak koekenpan en zet op een matig vuur. Bak ze onder af en toe omscheppen goudgeel. Houd even apart.

Verhit de olie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Doe er de ui in en fruit die in circa 6 minuten gaar. Schep er beide rijstsoorten door en laat onder af en toe omscheppen een paar minuten doorwarmen. Schep er de blokjes citroen door en laat nog even bakken tot het mengsel warm is. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schep er vlak voor het serveren de geschaafde amandelen en verse muntblaadjes door. Dien op.

Deze week recepten voor hennepot, pittige dipsaus, abrikozensaus, gazpacho met gegrilde makreel en noten-eitjes.

    • Kim Maclean