Newell maakt Potterfilm

De Britse filmmaker Mike Newell zal de vierde film van Harry Potter, getiteld Harry Potter and the Goblet of Fire, regisseren. Dat heeft de Engelse krant The Times vandaag bekendgemaakt. De opnames van de film, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Schotse schrijfster J.K. Rowling, zullen waarschijnlijk in april 2004 beginnen. De verfilming van het vierde deel, in Nederland uitgebracht als Harry Potter en de Vuurbeker, wordt eind 2005 wereldwijd uitgebracht. In de film moet de leerling van de tovenaarsschool Zweinstein het in een gevaarlijke competitie opnemen tegen andere scholen.

De opnames zullen plaatsvinden in de Leavesden Film Studio in Hertsfordshire, ten noorden van Londen. De special effects worden verzorgd door George Lucas' Industrial Light & Magic Studio. Chris Columbus, de Amerikaan die verantwoordelijk was voor de eerste twee delen, zal aan de vierde film verbonden zijn als producent. Net als bij de vorige drie films zal Steven Kloves het scenario schrijven.

Mike Newell (1942) kreeg grote bekendheid als regisseur van de succesvolle komedie Four Weddings and a Funeral. Hij studeerde in Cambridge en werkte in de jaren zestig als televisieregisseur bij Granada Television. Zijn eerste internationale succes kreeg Newell met The Man in the Iron Mask uit 1977. Newell heeft net de opnames afgerond van Mona Lisa Smile, een romantische komedie met Julia Roberts in de hoofdrol. Andere films van zijn hand zijn Donnie Brasco (1997), met Al Pacino, en Enchanted April (1992).

Volgens The Times ontvangt de Engelsman een miljoen dollar (887 duizend euro) voor de verfilming van Harry Potter en heeft hij de beschikking over een budget van 130 miljoen dollar (115 miljoen euro). Op dit moment vinden opnames plaats van het derde deel in de serie, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Deze film wordt geregisseerd door de Mexicaan Alfonso Cuaron en zal waarschijnlijk in juni 2004 in première gaan. De eerste twee Potter-films, Harry Potter & de Geheime Kamer en Harry Potter & de Steen der Wijzen, leverden samen bijna 1,9 biljoen dollar (1,6 biljoen euro) op.