Nederlandse mariniers om hitte eerder afgelost in Irak

De Nederlandse mariniers in Irak worden eerder afgelost dan voorzien. Dat heeft het ministerie van Defensie besloten. Volgens het department is de beslissing ingegeven door de hoge temperaturen in het gebied, die kunnen oplopen tot boven de vijftig graden celcius.

Nederland neemt sinds twee weken geleden met ongeveer 1.100 militairen deel aan de stabilisatiemacht SFIR in Irak. Nederland is verantwoordelijk voor de zuidelijke provincie Al-Muthanna, aan de grens met Saoedi-Arabië.

De mariniers, ondersteund door eenheden van de landmacht en de luchtmacht, zijn sinds begin augustus volledig operationeel en voeren patrouilles uit in het gebied. Daarbij is gebleken dat de omstandigheden als gevolg van de hitte zwaarder zijn dan verwacht, aldus een woordvoerder van het departement. ,,Je maakt van tevoren een inschatting. Maar pas op het moment dat je het echt gaat doen, weet je waar je over praat.'' Defensie wijst er op dat ook andere landen die troepen leveren in Zuid-Irak, zoals Denemarken, Italië en het Verenigd Koninkrijk, inmiddels hebben besloten de uitzendtermijn terug te brengen tot vier maanden.

J. Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM/NOV, verbaast zich echter over de beslissing van Defensie. ,,Tijdens de hoorzittingen in de Kamer gingen al stemmen op om de militairen niet zes, maar drie maanden uit te zenden. Dat werd toen niet nodig geacht. Dan vind ik het gek dat men nu ineens op andere gedachten komt.''

Door de vervroegde `rotatie' zijn meer troepen nodig, maar de aflossing heeft ook voordelen voor Defensie. Militairen die zes maanden worden uitgezonden hebben recht op twee weken verlof. Dat recht komt nu te vervallen, waardoor de Nederlandse eenheid gedurende de missie volledig op sterkte blijft.

Vrijdag deed het eerste gewapende incident zich voor in het Nederlandse gebied, waar het in vergelijking met de rest van Irak tot nu toe rustig is geweest. Nederlandse verkenners werden beschoten toen ze in een cementfabriek bij de provinciehoofdstad As Samawah inbrekers betrapten. De plunderaars openden het vuur met automatische geweren. De Nederlanders schoten terug. Er vielen geen gewonden.