Minder werk voor Britse delen Alstom

Het noodlijdende Franse conglomeraat Alstom zal de werkgelegenheid bij zijn vestigingen in het Verenigd Koninkrijk de komende twee jaar halveren tot 5.000 man. Intussen heeft Alstom de eerste financiële hulp van Parijs ontvangen, hoewel de Europese Commissie nog met haar onderzoek naar de reddingsoperatie moet beginnen.

De halvering van de Britse werkgelegenheid is door het conglomeraat tegenover de BBC bevestigd. Alstom zelf was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Onduidelijk is of ook elders banen bij Alstom, dat wereldwijd 110.000 mensen in dienst heeft, zullen verdwijnen. In Nederland werken bij Alstom zo'n 350 mensen.

Vorige week is het noodlijdende conglomeraat (schepen, energiecentrales, hogesnelheidstreinen) door zijn banken en de Franse staat voorlopig gered met een financiële operatie van in totaal 2,8 miljard euro.

Hoewel de Europese Commissie een onderzoek heeft aangekondigd naar de deelname van 31,5 procent van de Franse staat in Alstom en zij van Parijs alle bescheiden nog moet krijgen, heeft Alstom inmiddels al een deel van de vorige week toegezegde kredieten van 1,3 miljard euro ontvangen. Dat laatste zou in strijd zijn met de Europese regels. Maar Parijs wil naar verluidt niet wachten op Brussel en bovendien heeft Alstom acuut geld nodig.

Alstom zou de Britse regering hebben beschuldigd van gebrek aan medewerking bij contracten voor zowel energie-uitrusting als treinen. Volgens Britse media zou een exportkrediet van 30 miljoen pond (42,5 miljoen euro) zijn geweigerd voor de bouw van een energiecentrale in Maleisië.

De banen die in Engeland verdwijnen betreffen 1.000 bij de treinfabriek in Birmingham, 3.500 bij de vestiging die onderdelen maakt voor de energietransmissie-divisie en 500 bij niet nader gespecificeerde activiteiten. Bovendien worden drie Britse vestigingen, waar onderdelen worden gemaakt voor energiegeneratoren en waar in totaal 3.000 mensen werken, nog dit jaar verkocht.