Minder stroom verbruiken is lastig

Niet alle bedrijven kunnen op stroom bezuinigen, zoals netbeheerder Tennet voorstelde. Unilever niet, Corus wel.

Vanochtend rond acht uur gingen op de redactie van NRC Handelsblad alle computers aan, zoals elke werkdag. De krant moet worden gemaakt – dus draaide ook de drukkerij op volle toeren. Aan de oproep van netbeheerder Tennet om het stroomverbruik vandaag zo veel mogelijk te beperken, kon de krant geen gehoor geven.

Multinational Unilever kon dat evenmin, zegt een woordvoerder van dat concern. ,,We produceren gewoon wat we van plan waren te produceren. Ook vandaag. Unilever móet dat doen om aan de vraag van de klanten te voldoen. Onze ijsfabriek in Hellendoorn en de Blue-Bandfabriek aan de Nassaukade in Rotterdam draait normaal.'' Hij kan niet zeggen of er bij Unilever een verzoek van Tennet is binnengekomen om te bezuinigen op energieverbruik.

Staalconcern Corus in IJmuiden geeft wél gehoor aan de oproep van Tennet. De warmbandwalserij gaat vandaag enkele uren dicht, aldus een woordvoerder van het bedrijf. ,,Zakelijk gezien is dat verantwoord, omdat de stroomtarieven een piekhoogte kennen'', zegt hij. Corus intensiveert naar zijn zeggen momenteel bovendien het gebruik van stoom om electriciteit op te wekken.

Schiphol schakelt zoveel mogelijk over op noodaggregaten om het stroomnet te ontlasten, aldus een woordvoerder. Schiphol reageert daarmee positief op het verzoek van Tennet. De noodaggregaten voorzien gebouwen van stroom. Schiphol blijft wel wat elektriciteit van het net gebruiken. Om de temperatuur voor de reizigers te verlagen, maakt Schiphol gebruik van een voorraad koud water die door de gebouwen wordt gepompt. De koeling van de pieren is niet afhankelijk van het stroomnet, zegt een woordvoerder.

Shell wekt op de raffinaderij van Pernis massaal energie op, maar gebruikt daarbij geen koelwater. Een woordvoerder van het concern zegt dat de energie wordt verkregen via zogenoemde warmtekrachtkoppeling (wkk). Volgens hem levert Shell thans via die wkk-installaties ook stroom aan het openbare net. Hij kan ,,uit commerciële overwegingen'' niet melden om hoeveel energie het gaat. Op de kantoren van Shell draaien de computers normaal, ,,we doen gewoon ons werk''.

Een kleine rondgang leert dat particulieren denken dat bezuinigen op energie alleen helpt als grote ondernemingen meedoen. Mevrouw E. van den Berg uit Rotterdam heeft wel gehoord van de oproep om het stroomgebruik te beperken. ,,Ik probeer mijn bijdrage te leveren door de wasmachine wat minder vaak aan te zetten. Of het veel helpt, betwijfel ik. Philips, Shell en andere grote bedrijven moeten worden aangesproken.''

Haar buurvrouw J. van Dijk is het daarmee eens. ,,Ook tuinders met enorme kassen, dat zijn toch de grootverbruikers. Ik denk niet dat een dagje niet stofzuigen veel zoden aan de dijk zet.''

Bredanaar J. van Dongen heeft ,,op televisie'' gezien dat het stroomgebruik moet worden teruggedrongen. ,,Ik denk dat dat gemakkelijk kan. De mensen moeten het toch een paar dagen zonder die dure, soms overbodige elektrische apparaten kunnen? En moet de televisie, zoals bij sommige mensen, nu écht de hele dag aan staan?'' Maar ook hij denkt dat de grootste besparingen in het bedrijfsleven zijn te halen.