Marokkanen onderzoeken zelf schietincidenten

Marokkaanse organisaties gaan een eigen onderzoek doen naar drie schietincidenten in Amsterdam, waarbij Marokkanen het slachtoffer werden van politiekogels. Zaterdag houden ze op het Mercatorplein een demonstratie naar aanleiding van de dood van Driss Arbib, die vorige week omkwam toen een politieman hem in de borst schoot.

Volgens Jamal Ftieh, voorzitter van het Komitee van Marokkaanse arbeiders in Nederland neemt het geweld van de politie tegen Marokkanen structurele vormen aan. Samen met andere organisaties van Marokkanen richtte Ftieh vrijdag een `Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' op. Daarbij zouden zo'n 400 Marokkanen betrokken zijn geweest.

Ftieh heeft twijfels over het optreden van de politie tegen de 33-jarige Arbib: ,,Een goed getrainde politieagent weet dat hij niet moet schieten om te doden. Deze agent heeft geschoten op een hoogte van 1,70 meter, dan weet je wat de gevolgen kunnen zijn.'' Ftiehs ,,voorlopige conclusie'' is dan ook dat er sprake is van ,,doodslag''.

Driss Arbib werd afgelopen woensdagavond doodgeschoten in eethuis Warung Swietie op het Mercatorplein, na een ruzie. Volgens de politie schoot de agent nadat hij door Arbib was bedreigd met een mes. Bekenden van het slachtoffer spreken dat tegen. Op dit moment onderzoekt de rijksrecherche het incident. Ftieh heeft daar weinig vertrouwen in. Daarom zal het nieuwe comité een eigen ,,parallel onderzoek'' doen naar een aantal schietincidenten: ,,Het is geen toeval dat de drie slachtoffers telkens Marokkaan waren.'' Op welke incidenten Ftieh doelt, kon hij nog niet zeggen.

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft verontwaardigd gereageerd op de suggestie dat er sprake is van een structureel probleem in plaats van een incident: ,,De politie moet handelend optreden ongeacht de vraag of het een Marokkaan, een Surinamer of een Nederlander is'', zei hij.

Abdelghafour Ahalli van de Stem van Marokkaanse Democraten in Nederland, ook betrokken bij de oprichting van het comité, spreekt van ,,harde stigmatiserende uitspraken van politici'' die agenten in verwarring kunnen brengen: ,,Die agent kan denken: als ik schiet gebeurt er niks, want het is een Marokkaan.''