Luomo

De Fin Luukas Onnekas brengt experimentele elektronica aan de man onder pseudoniemen als Vladislav Delay en Uusitalo. De drie veel toegankelijker 12-inches die hij als Luomo maakte, verzameld op de prachtplaat Vocalcity, hadden zoveel succes dat zijn nieuwe album onder die vlag via een grote platenmaatschappij verschijnt.

De verspreiding was tot nu tot minimaal, maar dat schijnt komende week te veranderen. Luomo is de genotzuchtige kant van Onnekas' muzikale persoonlijkheid. Hij kiest voor gladde contouren, zoete zang en meeslepende beats – prikkelende varianten op het aloude, `vierkante' houseritme. Toch is A Present Lover geen knieval voor succes, want er zit veel raffinement in deze muziek. Onnekas maakt slim gebruik van het hypnotiserende effect van de beat door de nummers op te rekken tot zo'n acht minuten, en stopt prikkelende geluidsmanipulaties onder het gladde oppervlak. Zware baslijnen en kleine, echoënde geluiden getuigen van zijn schatplichtigheid aan de Jamaicaanse dub. De zang van wisselende vocalisten klinkt melancholiek als een bijna vervlogen herinnering. Zo is A Present Lover een eindeloos meeslepende plaat, die schreeuwt om massaconsumptie door fijnproevers.

Luomo: The Present Lover (Forcetracks FT 062) distr. BMG

    • Jacob Haagsma