Leider vrome knokploeg Indonesië veroordeeld

Een rechtbank in Jakarta heeft vandaag de leider van het militante Front voor de Verdediging van de Islam (FPI) veroordeeld tot zeven maanden cel. Het FPI trad de afgelopen jaren op als religieus bevlogen knokploeg die in de Indonesische hoofdstad cafés, bordelen en biljartzalen vernielde vanwege hun `zondige' praktijken.

Habib Muhammad Rizieq Shihab, oprichter en leider van het FPI, hoorde zijn vonnis kalm aan, maar zijn in witte gewaden geklede volgelingen in de rechtszaal ontstaken in woede. Terwijl ze `God is groot' en `Bevrijd onze leraar' riepen, stormden zij naar voren in een kennelijke poging de 37-jarige Rizieq te bevrijden. De politie hield hen echter in bedwang, waarbij enkele rake klappen vielen. Twee stoelen sneuvelden. Niemand werd aangehouden.

De rechtbank achtte Rizieq schuldig aan ,,het uitlokken van criminele handelingen'' en ,,uitspraken die getuigen van haat en vijandigheid jegens de regering''. ,,Het gedrag van beklaagde'', aldus de rechtbankvoorzitter, ,,heeft de openbare orde en veiligheid verstoord en het gezag van de regering ondermijnd.'' De uitsprak was overeenkomstig de eis. Rizieq komt in november vrij, want hij zit al vier maanden in voorarrest.

Hoewel het vonnis relatief licht is - de maximumstraf voor het ten laste gelegde is zeven jaar - maakt het een einde aan de straffeloosheid die het FPI sinds zijn oprichting heeft genoten. Als zodanig past de uitspraak in de recente harde lijn tegen radicale islamitische splintergroepen.

Het Front kon jarenlang zijn gang gaan dankzij politieke protectie. In 1998 besloot toenmalig president B.J. Habibie, protégé en opvolger van de in mei ten val gebrachte potentaat Soeharto, tot de vorming van `burgermilities'. Die moesten de voor dat najaar bijeengeroepen bijzondere zitting van het Volkscongres `beveiligen' tegen `ordeverstoringen' door hervormingsgezinde studenten en activisten. De toenmalige stafchef van de strijdkrachten, generaal Wiranto, overreedde moslimnotabelen om eigen milities te vormen.

Een van die notabelen was de `Habib' Muhammad Rizieq Shihab, een schriftgeleerde van Arabische afkomst. `Habib' (`geliefde' in de ogen van de profeet) is een eretitel die mensen die beweren dat zij afstammen van Mohammed zichzelf aanmeten en die hen in de ogen van eenvoudige gelovigen groot aanzien geeft. Hij vormde in augustus 1998 het FPI, waarvan de leden vooral werden aangeworven onder stedelijke werklozen. Het Front betoogde voor invoering van de islamitische wet en tegen president Wahid, maar werd vooral berucht als particuliere zedenpolitie van Jakarta. Bij vandalisering van uitgaansgelegenheden ging het Front opvallend selectief te werk, wat de verdenking wekte dat het zich leende voor ordinaire afpersing.