KPN dreigt met vertrek

Telecomconcern KPN voelt zich beknot door de houding van toezichthouder Opta en dreigt zich daarom van Nederland af te wenden. Volgens KPN heeft Opta zich tot doel gesteld om het telecomconcern `kleiner' te maken.

Dit zegt A. Scheepbouwer, bestuursvoorzitter van KPN, in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Opta heeft de afgelopen twee weken twee keer een maatregel uitgevaardigd waarbij KPN meer ruimte moet geven aan concurrenten. Beide beslissingen hebben geen invloed op de winstverwachting, maar het concern voelt zich door Opta onheus behandeld.

Scheepbouwer zegt dat hij deze maand een gesprek heeft met minister Brinkhorst van Economische zaken (EZ) over de rol van Opta. Dit gesprek valt volgens het departement in een reeks ontmoetingen die Brinkhorst als nieuwe minister heeft met diverse topondernemers in Nederland. Brinkhorst kan geen invloed uitoefenen op Opta omdat het een zelfstandig bestuursorgaan is.

Het dreigement van Scheepbouwer om het vizier naar het buitenland te verleggen is opmerkelijk. KPN ging twee jaar geleden bijna ten onder na dure overnames in het buitenland. Een emissie waarbij de Nederlandse staat voor 1,7 miljard euro meedeed redde KPN van de ondergang. KPN is nu actief in drie landen. Naast Nederland, waar het een vast en mobiel netwerk exploiteert, heeft het bedrijf mobiele belbedrijven in België (Base) en Duitsland (E-plus).