Koninklijke trekt index Damrak op

Koninklijke Olie maakte vanmorgen het verschil op een rustige Amsterdamse beurs. Het aandeel van het energiebedrijf boekte een koerswinst van ruim 2 procent, terwijl andere grote fondsen nauwelijks van hun plaats kwamen. Met name de stijgende olieprijzen maakten Koninklijke Olie gevraagd. Tegen het middaguur stond de koers op 40,30 euro.

De AEX-index noteerde rond die tijd een kwart procent hoger, op 312,91 punten. Naast Koninklijke hielp ook de financiële sector de belangrijkste graadmeter aan zijn winst. Verzekeraars Aegon, Fortis en Aegon boekten een winst van rond de half procent.

De sterkste stijger onder de 25 AEX-fondsen was Hagemeyer. Het handelshuis won ruim 5 procent op 2,92 euro. Het aandeel herstelde daarmee van verliezen vorige week. Alleen al in de afgelopen twee maanden heeft het bedrijf zijn waarde zien halveren. Deze duikeling was voor effectenkantoor Petercam reden om het aandeel vanochtend van het etiket `speculatieve koop' te voorzien.

Een andere grote winnaar was automatiseerder Getronics dat woensdag de resultaten over het eerste halfjaar presenteert. Het bedrijf, dat aan de rand van de afgrond heeft gestaan, won bijna 5 procent tot 1,06 euro.

Grootste verliezer was het supermarktconcern Ahold dat afgelopen vrijdag nog de publicatie van zijn jaarcijfers uitstelde. De koers daalde met 3 procent tot 6,75 euro. Ook gaf het bedrijf eind vorige week aan dat de omzet in vergelijking met een jaar eerder is gedaald, wat vooral het gevolg was van een goedkopere dollar.

De meeste andere beurzen in Europa lieten ook bescheiden winsten zien. De FTSE-index in Londen was tegen het middaguur 0,2 procent hoger. De CAC-index in Parijs won 0,6 procent. De DAX-index in Frankfurt daarentegen verloor 0,3 procent.

Er waren nauwelijks uitschieters op de Europese beurzen. In Parijs liet Alstom een koerswinst zien van 6 procent, maar het noodlijdende machinebouwconcern vertoont al geruime tijd grillige schommelingen. Later was de winst alweer verdwenen en omgeslagen in een verlies van 5 procent.

Ook in het Verre Oosten werd op de meeste beurzen winst geboekt. Tokio won 1,7 procent, waarmee de Nikkei-index op 9.487,80 uitkwam. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 1,5 procent hoger.