Hemels huwelijk met aardse hindernissen

's Werelds eerste ruimtehuwelijk is een feit: de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko (47) heeft gisteren vanuit het Internationale Ruimtestation ISS het jawoord gegeven aan zijn bruid, Ekaterina Dmitrieva (27). Zij bevond zich in een als kapel ingerichte zaal in het ruimtevaartcentrum van de NASA in Houston, Texas. Het ja-woord van de bruidegom – met naast zich zijn getuige en metgezel in het ISS, de Amerikaanse ruimtevaarder Edward Lu – bereikte haar op een groot scherm op een moment waarop hij zich boven Nieuw Zeeland bevond, op een hoogte van 380 kilometer. ,,We hebben een hemelse band'', zo zuchtte mevrouw Malentsjenko na afloop.

Van een leien dakje verliep de huwelijksvoltrekking niet, want de Russische autoriteiten en Rosaviakosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, gaven pas aan het begin van de ceremonie toestemming.

Malentsjenko en Dmitrieva – een Amerikaanse van Russische afkomst: ze kwam op haar derde naar de VS en woont in Houston – ontmoetten elkaar vijf jaar geleden. Hij vroeg haar in december ten huwelijk. Ze besloten te trouwen in augustus, als hij zijn huidige ruimtereis achter de rug zou hebben. Toen de missie enkele maanden werd verplaatst besloten de twee toch te trouwen – dan maar tijdens de ruimtereis. Volgens de Texaanse wet is een huwelijk met de handschoen, zoals een huwelijk heet waarbij een van beide partners niet lijfelijk aanwezig is, gewoon geldig.

Malentsjenko lichtte daar zijn superieuren bij Rosaviakosmos niet over in: hún neewoord zag hij al aankomen. Hij slaagde er in zonder hun medeweten een jacquet en trouwring aan boord van een capsule te krijgen waarmee de bemanning van het ISS in juni van nieuwe voorraden werd voorzien. Toen hij Rosaviakosmos inlichtte, was men not amused. Malentsjenko is een kolonel die in het bezit is van staatsgeheimen en zijn bruid is een buitenlandse. Dat kan zomaar niet met elkaar trouwen, daar zijn speciale regels voor. Bovendien vond men dat ,,een kosmonaut zich niet heeft te gedragen als een filmster''.

Uiteindelijk lukte het toch, het dubbele jawoord op grote hoogte en op de begane grond. Edward Lu speelde zelfs een huwelijksmars op een toetsinstrument en op de receptie in een restaurant in Houston was de bruid op ware grootte aanwezig in de vorm van een foto van bordkarton. In Moskou werkt men inmiddels aan regels die huwelijken in de ruimte voortaan moeten voorkomen: toekomstige kosmonauten moeten in hun contract beloven zulke fratsen niet uit te halen, want het moet wel serieus blijven, de ruimtevaart.