Die Welt: Wallraff werkte wel voor Stasi

De Duitse schrijver Günter Wallraff, die in de jaren zeventig en tachtig furore maakte met reportages over boulevardkrant Bild en het leven van gastarbeiders in de Bondsrepubliek, zou voor de Oost-Duitse geheime dienst hebben gewerkt. Dat concludeert het dagblad Die Welt op basis van archiefstukken.

De krant heeft de hand gelegd op een systeemkaart waarop Wallraff onder nummer XV/485/68 als medewerker van de afdeling voor buitenlandse spionage (Hauptverwaltung Aufklärung, HVA) van het Ministerium für Staatssicherheit (MfS) staat geregistreerd. Het nummer verwijst naar een dossier over Wallraff, die van de Stasi de deknaam `Wagner' kreeg.

Wallraff verklaarde tegenover Die Welt dat hij de kaart niet kent en nooit willens en wetens met Stasi-medewerkers heeft samengewerkt. Wallraff: ,,De personen die ik heb ontmoet waren medewerkers van een DDR-archief.'' Eind jaren negentig werd Wallraff ook al eens van medewerking met de Stasi beticht. De dienst die de Stasi-archieven beheert verklaarde destijds dat er geen bewijs was voor de aantijging.

Uit het dossier zou blijken dat Wallraff belast was met het verspreiden van `desinformatie' bedoeld om het politieke bedrijf in Bonn te ontregelen. Voorbeelden van dergelijke informatie geeft de krant niet. Ook zou Wallraff in 1969 en 1970 de Stasi informatie hebben toegespeeld. Het ging om lesmateriaal van de officiersopleiding van de Bundeswehr en om informatie over biologische en chemische wapens. De geheime dienst was niet tevreden over het werk van Wallraff: het materiaal dat hij leverde zou in geen enkele verhouding hebben gestaan tot de mogelijkheden die hij had.

Wallraff werkte in 1977 drie maanden vermomd als `Hans Esser' op de redactie van Bild in Hannover en documenteerde de werkwijze van de krant in Der Aufmacher. Zijn `undercover'-reportage was inzet van een jarenlange juridische strijd met uitgeverij Springer, waartoe ook Die Welt behoort.