Cruijff moet zijn schaal redden

De supporters van PSV en FC Utrecht boycotten gisteren de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De traditionele seizoensouverture staat ter discussie.

,,Het zou een belediging aan het adres van Johan Cruijff zijn als we de strijd om de schaal zomaar weg zouden halen uit Amsterdam'', stelde directeur betaald voetbal Henk Kesler gisteren in de Arena. ,,Misschien wordt het eens tijd dat Cruijff zelf gaat bemiddelen met de gemeente om een oplossing voor te problemen te vinden. Als de partijen er dan nog niet uitkomen is vertrek uit de hoofdstad pas een optie.''

Kesler deed de oproep aan de naamgever van de Nederlandse Supercup na afloop van een duel dat door de aanhang van beide clubs werd geboycot. De selectie van PSV vierde de eerste prijs van het seizoen met een kleine groep fans hoog op de tribunes. ,,Het is zonde dat het zo moest gaan. We moeten binnenkort gaan bekijken hoe we de problemen op kunnen lossen. We gaan dat eerst informeel met de drie topclubs bespreken'', zei Kesler, die liet weten dat de wedstrijd de KNVB een verliespost van honderdduizend euro heeft opgeleverd.

De voetbalbond besloot in 1996 de strijd om de Nederlandse Supercup om te dopen tot de Johan Cruijff Schaal. De KNVB wees Amsterdam met de Arena aan als het decor van het duel dat zou moeten uitgroeien tot een traditie. Na acht edities van de Johan Cruijff Schaal staat het evenement echter nog steeds ter discussie.

Twaalf maanden geleden begon het duel veel te laat doordat protesterende PSV-supporters de spelersbus verhinderden te vertrekken. Dit jaar reisden niet meer dan tweehonderd Eindhovense aanhangers naar de Arena omdat ze geen kaarten konden krijgen voor de eerste ring. De Amsterdamse politie had dat verboden uit angst dat fanatieke Ajax-supporters voor problemen zouden kunnen zorgen als PSV-fans in `hun' vak werden toegelaten.

De Utrecht-aanhang was gisteren slechts met een handjevol fans vertegenwoordigd uit onvrede met de verplichte combiregeling. Een groep demonstrerende Utrecht-supporters zorgde voor problemen in de binnenstad van Amsterdam door antisemitische leuzen te roepen. De Amsterdamse politie verrichtte enkele arrestatie en zette enkele tientallen Utrechters de stad uit. In het stadion deden zich geen ongeregeldheden voor. Daar bestond het publiek in de snikhete Arena voor het grootste deel uit kampioenen van het amateurvoetbal die tegen een gereduceerd tarief naar binnen mochten.

Zelfs de naamgever liet de laatste twee keer verstek laten gaan in de Amsterdam Arena. Cruijff had bezigheden elders, zo liet Nederlands beste voetballer aller tijden zich verontschuldigen. ,,Het was achteraf maar goed dat Cruijff er vorig jaar met al die ellende niet bij was'', meende Kesler die gisteren op het veld de schaal aan PSV-aanvoerder Mark van Bommel uitreikte. ,,Cruijff zou zich waarschijnlijk alleen maar geërgerd hebben. Het moet anders.''

PSV-trainer Guus Hiddink noemde het ,,bijzonder jammer'' dat de supporters van beide clubs grotendeels ontbraken. ,,De KNVB moet zich daarover gaan beraden. Als er zoveel hordes worden opgeworpen voor de mensen moeten we ons misschien wel afvragen of er niet in een ander stadion gespeeld moet worden. Je had veel meer sfeer kunnen creëren als je in Eindhoven of Utrecht had gespeeld.''

Volgens Kesler ligt het voor de hand dat de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de hoofdstad blijft. ,,Ik heb met Harry van Raaij (PSV-voorzitter, red.) daarover gesproken en die was het met mij eens'', zei Kesler die dit onderwerp ook nog wil voorleggen aan de voorzitters van Ajax en Feyenoord. ,,Je hebt elk jaar te maken met minimaal de aanhang van één van de topclubs. In andere steden zou je tegen dezelfde problemen kunnen oplopen. De traditie en de naam Cruijff zijn aan elkaar gekoppeld. Cruijff hoort bij Amsterdam.''

Kesler moest bekennen dat Rotterdam bij de jaarlijkse bekerfinale in De Kuip in tegenstelling tot Amsterdam wel grote supportersgroepen van de twee spelende clubs toestaat. Kesler: ,,Zoals het daar de afgelopen jaren gaat is grote klasse. Laten we zeggen dat het in Amsterdam allemaal wat moeilijker ligt. Iedereen die een oplossing weet voor de problemen moet komen helpen. Misschien ligt daar wel een rol voor Cruijff zelf.''

    • Koen Greven