Clijsters nieuwe aanvoerster van wereldranglijst

Kim Clijsters heeft gisteravond als eerste tennisster de eerste plaats op de wereldranglijst bereikt zonder ooit een grandslamtoernooi te hebben gewonnen. Ze won in de finale van het toernooi van Los Angeles van de Amerikaanse Lindsay Davenport: 6-1, 3-6 en 6-1. Daardoor passeerde de Belgische de Amerikaanse Serena Williams, die door een knieblessure momenteel geen partijen speelt.

De vrouwentennisorganisatie WTA voerde het wereldranglijstsysteem in 1975 in. ,,Het bereiken van de koppositie op de wereldranglijst, is een grote motivatie voor mij'', zei Clijsters vooraf. Eerder dit seizoen won ze al zes toernooien.

Clijsters begon gisteravond sterk, ze nam een 5-0 voorsprong in de eerste set, maar moest in de tweede set toestaan dat Davenport haar service brak en uitliep naar 3-0. Drie sterke games op rij brachten Clijsters naast haar opponente: 3-3. Davenport sloeg terug met drie games op rij en won de tweede set met 6-3. In de derde set, na een warmtepauze van tien minuten, liet Clijsters geen ruimte meer voor twijfels. Vastberaden sloeg ze Davenport van de baan: 6-1. De onderlinge balans met Davenport is nu ook in haar voordeel: zeven zeges tegenover zes nederlagen.

In Montreal won Andy Roddick de finale van de Argentijn David Nalbandian. De eindstrijd was niet erg spannend, getuige de cijfers: 6-1 en 6-3. De Amerikaan Roddick was de nummer zes van de plaatsingslijst. Nalbandian, vorig jaar nog verliezend finalist op Wimbledon, kwam daarop niet voor. Roddick had in de halve eindstrijd gewonnen van regerend Wimbledon-kampioen Roger Federer uit Zwitserland die hem op het Londense gras nog had verslagen.

Marcelo Rios is er niet in geslaagd de gouden medaille te winnen bij het tennistoernooi van de Pan American Games. In de finale verloor de Chileen, de voormalige nummer één van de wereld, gisteren van de 33-jarige Braziliaan Fernando Meligeni: 7-5, 6-7 en 6-7. Rios kwam naar Santa Domingo in de hoop 's lands eerste winnaar te worden sinds Luis Ayala Salinas. Deze speler won de Pan Ams in 1959 als eerste en laatste Chileen.