CBS: meer sterfgevallen door hitte

Hoe warmer het is, hoe meer mensen er sterven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over juni en juli. Bij een stijging van één graad overleden gemiddeld 25 mensen meer per week.

Volgens een woordvoerder van het CBS treft de extra sterfte vooral risicogroepen, zoals mensen met hart- en vaatziekten en ouderen.

In de week van 14 tot en met 20 juli was het met gemiddeld 29 graden het warmst. Die week overleden 2.567 mensen. In de week van 30 juni tot en met 6 juli was het gemiddeld 20,7 graden. Toen overleden 2.340 mensen. Het CBS verwacht dat ook de huidige hittegolf zal leiden tot meer sterfgevallen. De cijfers hierover zijn over een paar weken bekend.

Door de droogte neemt het brandgevaar toe. Verscheidene gemeenten hebben daarom rook- en stookverboden afgekondigd. Onder meer in de Utrechtse gemeenten Leusden, Amersfoort, Driebergen, Amerongen, Doorn, Zeist, Austerlitz, De Bilt, Bilthoven, in de Gelderse gemeenten Epe en Apeldoorn en de Drentse gemeente Westerveld mag in bos- en heidegebieden niet gerookt worden en mogen geen vuurtjes of barbecues worden aangestoken. In de regio Utrecht staat op roken een boete van 28 euro, op stoken een boete van 46 euro.

Het smogniveau komt vandaag waarschijnlijk niet meer boven de Europese alarmdrempel uit, verwachtte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanochtend. Afgelopen week werd op verschillende plaatsen in Nederland de EU-alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter overschreden. Volgens een woordvoerder van het RIVM is de kans op overschrijding kleiner dan de afgelopen dagen, omdat er weinig wind staat en de wind die er staat, in hoofdzaak westelijk is. Dat betekent dat er geen vervuilde lucht vanaf het continent richting Nederland komt.

Vrijdag riep waterbedrijf Vitens zijn klanten in Gelderland, Overijssel en Friesland op het watergebruik te matigen, omdat de maximumcapaciteit van het waterbedrijf bereikt was. Klanten gaven volgens een woordvoerder goed gehoor aan het verzoek. Zaterdag was het waterverbruik in Gelderland en Overijssel weer stabiel. Zondagavond was dit ook in Friesland het geval. Vitens vraagt alleen haar klanten in Friesland nog zuinig met water te zijn. Het bedrijf heeft daar minder opslagcapaciteit dan elders.

Het KNMI verwacht dat de hoge temperaturen afnemen. Vanmiddag en vanavond kunnen er enkele onweersbuien vallen. Vanaf morgen verwacht het KNMI koelere lucht en wolkenvelden.