Bettini wint zijn derde wereldbekerwedstrijd

De Italiaanse wielrenner Paolo Bettini heeft zaterdag de wielerklassieker Clásica San Sebastian gewonnen. De kampioen van Italië was sneller dan zijn medevluchter en landgenoot Ivan Basso. Bettini, in dienst van de Belgische ploeg Quick Step, nam in het klassement om de wereldbeker de leiding over van de Belg Peter van Petegem.

De Italiaanse overmacht was enorm: de eerste vijf plaatsen werden bezet door renners uit Italië. Achter Bettini einigden achtereenvolgens zijn landgenoten Basso, Danilo di Luca, Francesco Casagrande en Andrea Noe. Vorig jaar bestond de topvijf in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik ook uit vijf Italianen en ook toen won Bettini.

Bettini was vorige week al de snelste in de wereldbekerwedstrijd in Hamburg. Het klassiekerseizoen was hij in maart ook met een overwinning begonnen, Milaan-Sanremo. Bettini, sterk tevoorschijn gekomen uit de Ronde van Frankrijk, verschijnt komend weekeinde in Zwitserland aan de start in de Grote Prijs van Zürich. In oktober is het slot van de wereldbekerstrijd, met achtereenvolgens Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije.

Bettini vluchtte zaterdag in de finale van de wereldbekerwedstrijd weg uit de kopgroep. Alleen Basso kon hem volgen. De nummer zeven van de Ronde van Frankrijk had echter geen kans in de sprint.

Beste Nederlander was Michael Boogerd. Hij eindigde als achtste. Boogerd voelde zich in Spanje lange tijd nog zo sterk. De Nederlander was dan ook betrokken bij de beslissende ontsnapping. Samen met zijn verrassend sterk rijdende Deense ploeggenoot Michael Rasmussen maakte hij deel uit van een groep van tien renners die om de eindzege mochten strijden. In de afdaling van de laatste berg ging het voor de eerste keer fout. Op het door de hitte glad geworden wegdek gleed Boogerd weg. Hij kon een valpartij nog net voorkomen maar belandde wel in de berm. Tijdens zijn jacht op de kopgroep kwam hij wel ten val. Met een bebloede knie vond Boogerd alsnog aansluiting bij de kopgroep. Hij was echter te vermoeid voor een goed antwoord op de beslissende ontsnapping van Bettini.

,,Twee glijders in een minuut, ik kan er wel om lachen'', verklaarde Boogerd. ,,Zonder valpartijen had ik Basso misschien nog kunnen volgen. Want ik zat eindelijk eens niet als een zombie op de fiets. Ik had sterke benen. Maar op Bettini staat geen maat. Die is heel sterk.''

De achterstand van Boogerd op de winnaar bedroeg uiteindelijk 34 seconden. Achter Bettini en Van Petegem blijft hij derde in de eindrangschikking. Hij heeft 164 punten en is alleen op papier nog een kanshebber voor de eindzege.

Ongewild gaf Boogerd een vervolg aan de lijdensweg die hij de laatste maand aflegt. Een dagsucces in de Tour en de eindzege in het wereldbekerklassement, luidden vorige maand de doelstellingen van de Hagenaar. In Frankrijk viel hij echter met zijn lies op het stuur. Door een bekkenblessure moest hij zijn doelen bijstellen.

Boogerd heeft nog twee kansen zijn seizoen glans te geven. Volgende week komt hij uit in Zürich, het WK in Canada staat voor oktober op het programma. Boogerd wil ook de Ronde van Lombardije rijden. ,,Natuurlijk was dit een domper voor Michael'', besefte Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen. ,,Maar je kunt het ook positief bekijken. Hij reed heel sterk. Zonder die valpartij had hij Bettini misschien wel tot de streep kunnen volgen. Al zul je mij niet horen zeggen dat hij de Italiaan had verslagen. Bettini is op dit moment wel heel erg sterk.''