Atlete Vriesde betrapt op te veel cafeïne

De Surinaamse atlete Letitia Vriesde is bij een dopingcontrole tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen betrapt op een te hoge concentratie cafeïne in haar urine.

Vriesde won dinsdag in de Dominicaanse Republiek, waar het toernooi wordt gehouden, de 800 meter in 2.02,92 maar moet haar gouden medaille inleveren.

Volgens de Mexicaan Mario Vasquez Rana, de voorzitter van het organisatiecomité, heeft Vriesde toegegeven cafeïne te hebben gebruikt en zal zij geen contra-expertise aanvragen. ,,Ze had ongeveer twintig liter koffie moeten drinken om het opgespoorde cafeïne-gehalte in haar lichaam te krijgen'', verklaarde Vasquez Rana. Die gevonden hoeveelheid moet meer dan twaalf microgram per milliliter zijn geweest, want dat is norm die volgens de officiële IOC-lijst van verboden middelen gehanteerd moet worden.

Vriesde, die in oktober 39 jaar wordt, wordt mogelijk gestraft voor het gebruik van een middel dat per 1 januari 2004 vrijwel zeker van de dopinglijst verdwijnt. De lijstcommissie van het wereld-antidopingbureau WADA, die met voorstellen voor een nieuwe dopinglijst moet komen, heeft reeds besloten cafeïne af te voeren. De herijking heeft plaats in verband met de wereld-antidopingcode, die in 2004 bij de Olympische Spelen van Athene van kracht wordt. Het Internationaal Olympisch Comité moet nog over de nieuwe dopinglijst beslissen. Overigens wordt bij out-of-competition-controles niet op cafeïne gecontroleerd.

De in Nederland (Hoogvliet) woonachtige Vriesde won bij de wereldkampioenschappen in 1995 (Gotenburg) zilver op de 800 meter en in 2001 op dezelfde afstand bij de WK in Edmonton een bronzen medaille. Op grond van de reglementen van de internationale atletiekfederatie IAAF hangt de Surinaamse atleet een straf van twee jaar boven het hoofd.

De Cubaanse Adriana Muñoz, die tweede werd, is inmiddels tot winnares uitgeroepen. Zij krijgt binnenkort de gouden medaille uitgereikt. Marian Burnette uit Guyana schuift door naar de tweede plaats en krijgt de zilveren medaille, terwijl de Braziliaanse Christiana Ritz nu voor de bronzen plak in aanmerking komt.

Tijdens deze editie van de Pan-Amerikaanse Spelen waren tot gisteren geen atleten betrapt op doping. Het evenement begon op 1 augustus en duurt nog tot 17 augustus. Er doen meer dan 5.000 atleten uit 42 landen van het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent mee aan de wedstrijden.

WWW.NRC.NLdossier doping