Zuid-Afrika staakt boycot aids-remmer

De Zuid-Afrikaanse regering zegt het verzet op te geven tegen de verstrekking van aids-remmende medicijnen aan de 4,7 miljoen Zuid-Afrikanen die met het hiv-virus zijn besmet.

Het kabinet van Thabo Mbeki maakte gisteren na een speciale zitting bekend dat het ministerie van Volksgezondheid tot september de tijd krijgt om een plan te maken waarin staat hoe en wanneer de medicijnen beschikbaar komen. ,,De regering deelt het ongeduld van de Zuid-Afrikaanse bevolking om het wapenarsenaal in de strijd tegen aids uit te breiden'', aldus de regeringsverklaring.

De regering van Mbeki buigt daarmee voor de grote druk van de anti-aidslobby die al jaren aandringt op agressievere maatregelen tegen de aids-epidemie. De Treatment Action Campaign (TAC) noemde de aankondiging ,,het beste nieuws in vier donkere jaren''. Eerder deze week noemde de TAC het halfslachtige aids-beleid nog de grootste bedreiging voor het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) bij de verkiezingen volgend jaar. De TAC dreigde ook een burgerlijke ongehoorzaamheidscampagne te herstarten waarin een aantal ministers eerder dit jaar van genocide werd beschuldigd.

Het kabinetsbesluit volgt op de eerste nationale aids-conferentie die deze week werd gehouden in Durban. Wetenschappers en actiegroepen uitten daar felle kritiek op de regering. Na afloop van dat congres publiceerden de ministeries van Volksgezondheid en Financiën een rapport waarin de verstrekking van aids-remmers voor het eerst `betaalbaar' werd genoemd. Volgens het rapport zou de regering rond 2010 jaarlijks zo'n twee miljard euro nodig hebben om alle aids-patiënten van medicijnen te voorzien. De regering kan daarmee de levens van 1,7 miljoen Zuid-Afrikanen redden.

Pretoria heeft tot nu toe geweigerd de verstrekking van aids-remmende medicijnen toe te staan omdat ze te duur en te gevaarlijk zouden zijn. Vorige week dreigde het ministerie van Volksgezondheid de verstrekking van het medicijn Nevirapine op medische gronden te blokkeren. Het medicijn reduceert volgens de meeste wetenschappers aanzienlijk de kans dat een hiv-positieve moeder het virus overdraagt aan haar ongeboren baby. Het Constitutionele Hof dwong de regering vorig jaar onmiddellijk met de verstrekking van de medicijnen te beginnen. Dat is sindsdien slechts mondjesmaat gebeurd.