Zeggenschap?

De aanklager van de KNVB eist 50.000 euro boete tegen Feyenoord en een schorsing van de spelers Van Persie en Loovens omdat ze met hun club mee naar Azië gingen in plaats van zich te melden bij het olympisch elftal. Moeten voetbalclubs meer zeggenschap krijgen over hun spelers?

Arie van Eijden, directeur Ajax: ,,De commerciële belangen van een club kunnen botsen met wedstrijden voor een nationale ploeg. Een internationale speelkalender zou veel onduidelijkheden kunnen wegnemen en problemen oplossen. Voetballers staan bij een club op de loonlijst, maar komen af en toe in actie voor vertegenwoordigende elftallen. Dat is soms weleens moeilijk te verteren, omdat je als betaald voetbalclub het risico loopt dat die jongens dan geblesseerd raken of niet mee kunnen op een buitenlandse reis. We moeten ons echter wel realiseren dat een nationaal elftal het uithangbord van een voetballand is. Als het Nederlands elftal zich plaatst voor het EK van 2004, zijn we daar allemaal bij gebaat. Als blijkt dat commerciële belangen botsen met het afstaan van spelers aan nationale elftallen, zal een club in de huidige situatie er vrede mee moeten hebben dat spelers moeten uitkomen voor hun land.''

Joris van Benthem, raadsman van Feyenoord: ,,Feyenoord is van mening dat in het specifieke geval van Van Persie en Loovens de belangen van de club zwaarder wogen dan die van Jong Oranje. Mathematisch gezien had het olympisch elftal maar een kleine kans om zich voor de Spelen van 2004 in Athene te kwalificeren, daarom vond Feyenoord dat die jongens best mee konden gaan naar Azië. Technisch directeur Rob Baan heeft daarover ook gesproken met de KNVB, maar trainer Wim Koevermans wilde beide spelers er toch bij hebben. Directeur Kesler van de voetbalbond gaf aan dat hij in dat geval was gebonden aan de FIFA-regels en die van de KNVB, die voorschrijven dat Van Persie en Loovens mee moesten met het Olympisch team. Niettemin zijn er nog veel onduidelijkheden in deze zaak. Moet je je als speler van een club, die eigen regels heeft, houden aan FIFA-regels? Is het terecht dat de twee spelers worden gestraft? Als Feyenoord ze niet vrijgeeft aan een vertegenwoordigend elftal, treden er dan andere regels in werking?''

Juan Schot, directeur Federatie Betaald Voetbal Organisaties: ,,De zaak Van Persie-Loovens is misschien een aanleiding om de regels opnieuw te bekijken. Clubs spelen steeds meer wedstrijden en hebben hun spelers hard nodig. We praten hier ook niet over een typisch Nederlands probleem, want de werkgroep van internationale topclubs, de G-14, houdt zich er ook mee bezig. Ook in Duitsland is het een thema in hoeverre spelers moeten worden afgestaan aan vertegenwoordigende elftallen. Manager Hoeness van Bayern München vindt bijvoorbeeld dat clubs recht hebben op schadevergoeding als een van de spelers geblesseerd raakt tijdens een wedstrijd voor de Duitse ploeg. Spelers zijn werknemers van hun clubs, het verenigings- en arbeidsrecht kunnen dan wel eens botsen met elkaar.''

Rob Cohen, zaakwaarnemer van Frank en Ronald de Boer: ,,Feyenoord staat in zijn recht. Ik kan heel goed begrijpen dat de club Loovens en Van Persie wilde meenemen op een lucratieve trip door Azië. De UEFA kan dan wel zeggen dat die jongens volgens de regels van de Europese voetbalbond moeten uitkomen voor een vertegenwoordigend elftal, maar dat zegt me niet zoveel. De regels van de UEFA worden in dit geval overruled door die van het arbeidsrecht. Van Persie en Loovens staan bij Feyenoord op de loonlijst, dus Feyenoord mag die jongens meenemen naar het buitenland.''

Frank Huizinga, woordvoerder KNVB: ,,In de zaak-Feyenoord gaat het om een principiële kwestie die consequenties kan hebben voor het totale interlandvoetbal. We wachten de uitspraak in de zaak af voordat we daadwerkelijk tot actie kunnen overgaan. De belangen voor alle betrokken partijen zijn groot. Het is natuurlijk niet aan de KNVB om een oordeel uit te spreken over de beslissingen die Feyenoord heeft genomen.''

    • Marcel Abrahams