Wereldrecord Russische op 400 m horden

Joelia Petsjionkina heeft gisteren bij de Russische kampioenschappen het wereldrecord op de 400 meter horden verbeterd. De atlete kwam in Toela tot een tijd van 52,34 seconden en bleef daarmee onder de acht jaar oude mondiale toptijd van de Amerikaanse Kim Batten: 52,61.

Petsjionkina, die tot gisteren een persoonlijk record van 53,10 seconden had staan, is meteen favoriete bij de wereldkampioenschappen atletiek, later deze maand in Parijs. ,,Ik hoopte een goede tijd neer te zetten, ik heb nooit aan het wereldrecord gedacht'', stamelde de Russische na de race.

Petsjionkina, die onder haar meisjesnaam Nosova als tweede eindigde bij de WK in 2001, had dit seizoen 53,52 seconden als beste tijd achter haar naam staan. ,,Niemand verwachtte haar hier zo snel'', zei Valeri Koelitsjenko, de hoofdcoach binnen de Russische atletiekfederatie. ,,Ik hoop dat ze haar vorm kan vasthouden tot Parijs. Daar hadden we gedacht te pieken.''

Bram Som heeft bij de Super Grand Prix in Londen de overwinning op de 800 meter op een haar na gemist. De Nederlandse atleet knokte zich op het laatste rechte eind naast wereldkampioen André Bucher, maar kwam hem niet voorbij. Het verschil op de streep bedroeg slechts tweehonderdste van een seconde: 1.45,56 om 1.45,58.

Som, eerder in Rome al derde, ging in Londen met de besten mee. Hij omzeilde in de eerste ronde een valpartij, en opende in de laatste 100 meter vanuit tweede positie de aanval. De Zwitser kon die ternauwernood afslaan.

Patrick van Balkom slaagde er in Londen op de 200 meter niet aan de WK-limiet te voldoen. De sprinter uit Utrecht eindigde als zevende in 21,12 seconden. Winnaar werd de jonge Brit Christian Malcolm in 20,25.

Paul Korir liep op de mijl (1.609 meter) de beste seizoenprestatie. Korir kwam uit op 3.48,17. De Keniaan bleef twee landgenoten, Cornelius Chirchir en William Chirchir, ruim voor. Wereldrecordhouder Tim Montgomery kon zich op de 100 meter verrassend genoeg niet plaatsen voor de finale. D3e Amerikaan bleef in de tweede serie steken op de zesde plaats in 10,13 seconden.