Vrouw slachtoffer van stakingsactie ambulances

Een ernstig gewonde vrouw in Hoofddorp moest deze week als gevolg van de ambulancestaking 28 minuten op een ambulance wachten. De bonden garandeerden eerder dat de acties niet ten koste zouden gaan van de spoedeisende hulpverlening. Ambulances moeten een kwartier na melding ter plaatse zijn.

De oudere vrouw ligt na een val op haar hoofd in coma. FNV Bondgenoten geeft bij monde van kaderlid Tom Tuijn toe dat als gevolg van de stakingen van particulier personeel de afgelopen weken de aanrijtijden van ambulances ,,verschillende malen'' fors zijn overschreden. Tuijn maakt deel uit van het vakbondsteam dat met de werkgevers over betere arbeidsvoorwaarden onderhandelt. De familie van het slachtoffer dient maandag een klacht in bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Vakbondsbestuurder Tom Koningh zegt dat vooral in de landelijke gebieden risico's worden gelopen. De ziekenhuizen in die regio's zijn verder weg. Een ambulance die voor een niet-spoedeisende klus wordt ingezet, het zogeheten bestelde vervoer, is soms anderhalf uur onderweg. Vanwege de zondagsdiensten van het personeel van particuliere ambulancediensten deze weken zijn minder chauffeurs, verpleegkundigen en ambulances beschikbaar voor spoedklussen, aldus Koningh.

De patiënt uit Hoofddorp is de schoonmoeder van een van de actievoerders van het Amsterdamse particuliere ambulancebedrijf VZA. De Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) kreeg daar woensdag om 10.12 uur een melding binnen van een vrouw met een hersenschudding. De CPA verdeelt het werk onder de ambulancediensten, in dit geval in de regio Amstel- en de Meerlanden, waaronder Hoofddorp. Wegens de staking ontbrak in Hoofddorp een van de drie ambulances. Ook elders in de regio waren de ambulances bezet. ,,Er waren minder auto's dan normaal, vanwege de stakingen'', zegt de woordvoerder van de CPA. Het is niet duidelijk of de vrouw er minder erg aan toe zou zijn geweest als de ambulance eerder was gearriveerd. De inspectie kreeg eerder al meldingen binnen van centrales die bijvoorbeeld psychische patiënten niet naar een andere kliniek konden laten vervoeren. De inspectie stuurde daarop een brief waarin de verpleegkundigen gewaarschuwd werden voor de gevolgen van hun acties.

ambulances: pagina 3

    • Esther Rosenberg