Vrijgesproken moslim moet vrij

De in het zogenoemde jihadproces vrijgesproken moslim K. al-M. mag niet langer in vreemdelingenbewaring worden gehouden. Dat heeft de Raad van State gisteren besloten.

De man was deze week in hongerstaking gegaan, omdat hij na zijn vrijspraak toch weer achter de tralies belandde. Dat gebeurde omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vindt dat hij illegaal in Nederland verblijft. Volgens deze dienst heeft al-M. namelijk geen verblijfstitel. Hij had aangekondigd zijn hongerstaking te beëindigen als hij vrij zou komen.

In een verklaring schreef al-M. deze week dat hij niet meer at omdat hij ten onrechte in vreemdelingenbewaring werd gehouden. Hij had voor zijn arrestatie namelijk een status toegewezen gekregen, die bepaalde dat hij zijn asielverzoek in vrijheid mocht afwachten. ,,Dit is ook de reden voor de Raad van State geweest om hem nu vrij te laten'', aldus Strooij.

Woensdag had de advocaat van al-M., C. Zuur, wel een duidelijke mening over de motivatie van de Nederlandse staat om haar cliënt na zijn vrijspraak toch opgesloten te houden. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) denkt dat haar cliënt een gevaar voor Nederland is. ,,Daarom wil de staat van hem af en hem uitschakelen'', meent Zuur. De advocaat wijst er op dat justitie de belastende informatie van de AIVD over al-M. en zijn medeverdachten niet hard wist te maken tijdens het afgelopen proces. Daarom veegde de rechtbank in Rotterdam de beschuldigingen van tafel. Volgens Zuur probeerde de Nederlandse staat hem dan maar op deze manier uit de samenleving te houden.

De rechtbank in Dordrecht heeft eergisteren ook een andere vrijgesproken moslim uit het jihad-proces uit vreemdelingenbewaring vrijgelaten. De rechtbank in Rotterdam sprak al-M. samen met negen andere moslims op 5 juni vrij van het werven, opleiden en ondersteunen van strijders voor de oorlog tegen de tegenstanders van de islam (jihad). Bij twee andere verdachten in deze zaak had het openbaar ministerie (OM) deze aanklacht al eerder zelf laten vallen.