Vertrouwen in Ahold taant weer

Ahold stelt opnieuw publicatie van de jaarcijfers over 2002 uit. Het opgebouwde vertrouwen heeft weer schade opgelopen.

In Zaandam nemen ze de tijd. Alsof dat in hun voordeel werkt.

Gisteren, bij de publicatie van omzetcijfers over het tweede kwartaal, meldde het aangeslagen Zaanse supermarktconcern nog zes weken nodig te hebben om de definitieve resultaten vast te stellen van de fraudejaren 2000 tot en met 2002. Op uiterlijk 30 september, maarliefst negen maanden na het afsluiten van het boekjaar, komen de cijfers naar buiten.

Althans, als Ahold niet opnieuw deze belofte breekt. Eind juni maakte het supermarktconcern ook al bekend nog zes weken nodig te hebben voor de resultaten. Maar, zo bezweert het concern, ondanks de nieuwe zes weken is er niets aan de hand. Nieuwe malversaties zijn niet ontdekt. Alleen vergt de verwerking van de ,,enkele honderden'' bevindingen die de 21 forensische onderzoeken hebben opgeleverd meer tijd dan verwacht. Volgens Ahold weegt accountant Deloitte & Touche, de controleur van de boekhouding, elk aspect op een gouden schaaltje.

Sinds de jobstijding van maandag 24 februari dit jaar heeft Ahold juist geprobeerd het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. Tijdelijk bestuursvoorzitter H. de Ruiter was tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei, het eerste moment sinds de ontdekte fraude waarop beleggers om tekst en uitleg konden vragen, ronduit nederig richting de investeerders. Hij begon met een uitvoerig mea culpa en liet bijkans aandeelhoudersactivist Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de agenda van de vergadering bepalen. Daarmee werd de pijn voor beleggers enigszins verzacht.

Verder haalde De Ruiter een paar kopstukken uit het bedrijfsleven binnen. Eerst werd Jan Hommen, financieel bestuurder van elektronicaconcern Philips, gestrikt als commissaris. Vlak daarna werd Dudley Eustace, oud-financieel topman van Philips, aan boord gehesen als tijdelijk financieel bestuurder. De zoektocht naar de opvolgers van ex-topman Cees van der Hoeven en financiële ex-topman Michiel Meurs nam meer tijd in beslag, maar is intussen met twee Scandinavische ex-bestuurders van Ikea ook geregeld.

De koers weerspiegelde dit herwonnen vertrouwen. De dagen direct na de onheilstijding maakte de koers een val van 75 procent naar een dieptepunt van 2,39 euro. De afgelopen weken koerste het fonds rond de 7 euro.

Maar dit beleggersvertrouwen staat sinds gisteren weer onder druk. ,,Je zou gaan denken dat er nog meer vervelende dingen aan de hand zijn'', zegt beleggingsanalist Bert Siebrand van effectenhuis Oyens & Van Eeghen. ,,Ik zou afscheid nemen van dit aandeel.'' Siebrand is niet als enige op die gedachten gekomen. De koers verloor gisteren 1,3 procent terwijl de AEX-index een procent steeg.

Peter Paul de Vries van de VEB is woedend over het nieuwe uitstel. ,,Ahold schendt de afspraken. De Ruiter verzekerde op de aandeelhoudersvergadering dat er iets ernstig mis zou zijn als de cijfers er medio augustus niet zouden zijn. Zou dit het geval zijn, dan zou er een nieuwe aandeelhoudersvergadering komen.'' Maar die vergadering komt er niet, verklaart Ahold. Immers, sust het concern, er is niets ernstigs aan de hand, er zijn geen nieuwe onderzoeken begonnen, er is uitsluitend wat meer tijd nodig.

Uitgever Reed Elsevier kreeg in 1997 ook met een grootscheepse fraude te maken. Een bedrijfsonderdeel had oplagecijfers te hoog voorgesteld waardoor adverteerders zeker zes jaar lang te veel betaalden voor hun advertenties. Tussen de ontdekking van de fraude – waarmee uiteindelijk bijna 700 miljoen euro was gemoeid – en de precieze gevolgen voor de jaarresultaten zat precies vijfenhalve maand. Ahold is op dit moment eveneens precies vijfenhalve maand bezig de consequenties te bepalen. Maar de goegemeente moet toch nog even geduld tonen.

    • Mark Houben