Vanille ijs met aardbeikroketten en sorbet van tomaten en basilicum

Vandaag twee ijsrecepten. Bij het gekochte vanille-ijs worden gefrituurde aardbeien gelegd. Het sorbetijs kan als nagerecht, maar ook als voorgerecht, bij een aperitief of halverwege de maaltijd worden geserveerd. De bereiding van de aardbeikroketten gaat als volgt: hak de hazelnoten tot kruimels. Verwijder de kroontjes bij de aardbeien. Klop de eiwitten met een mixer schuimig. Wentel de aardbeien eerst door de poedersuiker, dan door de eiwitten en ten slotte door de notenkruimels. Druk de kruimels goed aan. Frituur de aardbeien een halve minuut in hete olie. Schep ze snel uit de olie op keukenpapier. Schep het vanille-ijs op dessertborden en leg de aardbei-kroketten ernaast. Dien meteen op.

Bereiding van de tomaten-basilicumsorbet: leg de tomaten heel even in kokendheet water. Verwijder de velletjes en snijd de tomaten in stukken. Snijd of scheur de basilicumblaadjes klein. Pers de citroen uit. Pureer de stukken tomaat met het citroensap, de suiker en het eiwit in een keukenmachine. Schep de basilicum en wodka door dit mengsel. Breng het op smaak met tabasco. Giet het mengsel in een kom die in de diepvries wordt gezet. Het sorbetijs heeft ongeveer 3 uur nodig om de juiste consistentie te krijgen. Roer het mengsel tijdens de vriesperiode enkele keren goed om. Schep het sorbetijs in glazen en dien op.

    • Anne Scheepmaker