The Doors na dertig jaar terug in Europa

The Doors komen weer naar Europa, voor het eerst sinds de dood van Jim Morrison. De zanger die het hart van de Amerikaanse groep vormde, overleed in 1971 in Parijs. Daar ligt hij begraven op Père Lachaise. Als eerbetoon aan de voorman treedt de band op 9 december op in Parijs, een dag nadat Morrison zestig jaar zou zijn geworden.

Het optreden is onderdeel van een korte Europese toernee. Behalve in Parijs, in de Zenith, treden The Doors op in Lissabon (6 en 7/12), Londen (11/12, Wembley) en Brussel (13/12, Vorst Nationaal). Sinds mei geeft de groep concerten in de VS, afgelopen weekend waren er twee optredens in Japan.

Na de dood van Morrison gingen gitarist Robby Krieger, toetsenman Ray Manzarek en drummer John Densmore door als trio, maar met veel minder succes. Daarna begonnen Krieger (inmiddels 57) en Manzarek (68) ieder een solocarrière. In april vorig jaar bliezen ze de band weer nieuw leven in. De plaats van Morrison is ingenomen door Ian Astbury, zanger van de Britse groep The Cult. De plaats van drummer Densmore, die in onmin leeft met Krieger en Manzarek, is ingenomen door Stewart Copeland, oud-drummer van The Police.

Densmore schreef wel een biografie, maar zei de muziek vaarwel. Hij heeft Krieger en Manzarek aangeklaagd voor misbruik van de naam van de band en eist een schadevergoeding. Tot de rechtszaak is afgerond, noemt de groep zich The Doors of the 21st Century.

Weinig popgroepen uit de jaren zestig zijn nog zo populair als The Doors. Nog steeds wordt niet eerder uitgebracht materiaal op cd gezet, zoals recent een liveconcert in Hollywood uit 1969. In de jaren negentig maakte de Britse violist Nigel Kennedy klassieke versies van een groot aantal Doors-nummers en vorig jaar verscheen een elektronisch betoon aan de groep uit Los Angeles.

Het graf van Morrison, die op 3 juli 1971 op 27-jarige leeftijd in een appartement in Parijs overleed, is een van de drukst bezochte graven van Père Lachaise. Op de boulevard naast het kerkhof bestaat ook een levendige Morrison-souvenirhandel. The Doors traden nooit op in Parijs, wel in Europese hoofdsteden als Amsterdam (Concertgebouw) en Londen.