Televisie en Radio Voorkeur Zondag

DOCUMENTAIRE

America Beyond The Colour Line - Ebony Towers. Derde deel van een vierluik over de rassenproblematiek in de VS. Tegenwoordig heeft een aantal zwarte Amerikanen een prominente functie in de politiek en zakenwereld. Met o.a. Colin Powell, zakenman Franklin Raines, schaker Maurice Ashley en hiphop-koning Russell Simmons. BBC2, 20.10-21.00u.

PRAATPROGRAMMA

Dertig vertellingen op zondagmiddag. Herhaling van de uitzendingen waarin Wim Kayzer sprak met schrijver Willem Wilmink, choreograaf Rudi van Dantzig en schrijver Marten Toonder. Het gesprek gaat over liefde, lijden, maatschappij, werk, dromen, de dood en God. Ned.3, 12.10-15.45u.

Zomergasten. Schrijver Joost Zwagerman praat met entertainer Paul de Leeuw. Zijn ideale televisieavond gaat over tv-persoonlijkheden, Nederlands drama, adoptie en opvoeding, deugen en niet-deugen. Met o.a. Sonja Barend, Khomeiny, oud-Tweede-Kamerlid Mateman (CDA), Prins Claus, comédienne Caroll Burnett, haaien. De avond eindigt met vertoning van Liefde Half om Half, een blijspel van Joop van den Ende Theaterproducties uit 1976 met o.a. Ko van Dijk en Pleuni Touw. Ned.3, 21.10-2.32u.

KUNST & MUZIEK

Fast Forward Dance Parade. Verslag van het oorverdovend dansspektakel dat zaterdag met veertig trucks door de Rotterdamse binnenstad trok. V8, 18.25-19.00u.

Close-up. Herhaling uit 2001 van het portret over Chuck Jones, de laatste grote tekenfilmmaker van de 20ste eeuw. Hij maakte Daffy Duck, Bugs Bunny, Road Runner en het amoureuze stinkdier Pepé le Pew. Ned.1, 19.00-20.00u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd tussen FC Utrecht en PSV om de Johan Cruijffschaal. Deze wedstrijd is de aftrap van het nieuwe voetbalseizoen. SBS6, 17.30-20.00u.

FILM

Waking Up Horton (Harry Bromley Davenport, 1998, VS). De geest van een indiaanse medicijnman versus gewetenloze goudzoekers, met een plastic Barbara Carrera als grootste boef en veel computeranimaties. RTL4, 14.55-16.35u.

Broken Lance (Edward Dmytryk, 1954, VS). Sterke psychologische western waarin pater familias Spencer Tracy moet toezien hoe zijn zonen Richard Widmark en Robert Wagner ruzie maken over de erfenis. BBC2, 18.35-20.10u.

To Gillian on Her 37th Birthday (Michael Pressman, 1996, VS). Verzorgde tearjerker. Peter Gallagher blijft hangen in verdriet over twee jaar eerder overleden vrouw. Schoonzus Michelle Pfeiffer vindt dat met name schadelijk voor zijn tienerdochter. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Mr. Jones (Mike Figgis, 1993, VS). Betrekkelijk zorgvuldige Hollywoodbehandeling van een psychiatrisch onderwerp door de Britse regisseur Figgis. Manisch-depressieve Richard Gere raakt romantisch geïnvolveerd met de behandelende psychiater Lena Olin. Ethische complicaties maken hun `love story' dus extra spannend. RTL4, 21.30-23.10u., onderbroken door reclame.

Wat zien ik? (Paul Verhoeven, 1971, Ned.). Zie tv-vooraf. Ned.2, 21.50-23.20u.

The Thin Red Line (Terrence Malick, 1998, VS). Malick maakte na de regie van twee legendarische cultfilms, Badlands (1973) en Days of Heaven (1978), zijn comeback met een drie uur lange, topzware beschouwing over de universele, bijna mystieke absurditeit van krijgsheldendom, van Homerus tot Kosovo. V8, 22.00-1.05u.

Stir of Echoes (David Koepp, 1999, VS). Overtuigende verfilming van Richard Mathesons griezelverhaal A Stir of Echoes met een intens spelende Kevin Bacon als een kabeltrekker die voor de grap wordt gehypnotiseerd en ontvankelijk blijkt voor signalen van gene zijde. BBC1, 23.15-0.50u.

The Spanish Prisoner (David Mamet, 1997, VS). Koele thriller van Mamet. Whizzkid Campbell Scott is bang dat zijn baas met zijn uitvinding aan de haal gaat en denkt ten onrechte bijstand te kunnen vinden bij gladjanus Steve Martin. ARD, 23.20-1.00u.

Rituelen (Herbert Curiël, 1989, Ned.). Verfilming van Cees Nootebooms roman (uit 1980) werd zeer verdeeld ontvangen en zou volgens deze krant niet te volgen zijn voor wie het boek niet heeft gelezen. Naar de herfst van 1987 getransponeerd verhaal over Amsterdamse speculant Inni Wintrop (Derek de Lint) die vermogen en vrouw verliest en gefascineerd raakt door ascetische Thom Hoffman, wordt begeleid door literaire commentaarstem die uit het boek citeert. Ook met Sigrid Koetse en Ton Lensink. Ned.1, 23.25-1.05u.

Anywhere But Here (Wayne Wang, 1999, VS). Begenadigd regisseur van Blue in the Face en Smoke sloeg minder overtuigende toon aan in drama met Natalie Portman als getalenteerde dochter en Susan Sarandon als haar jaloerse, hysterische moeder. BBC2, 0.15-2.00u.

Cold Heaven (Nicolas Roeg, 1992, VS). Theresa Russell excelleert in psychologisch drama over (religieus) schuldgevoel van overspelige vrouw wier bedrogen echtgenoot verongelukt. Of niet? BBC1, 0.50-2.30u.

RADIO

Vroege vogels. Aandacht voor onder meer de verdroging, dode eenden in Oostvaardersplassen, bronswespen, duin, stuwwal en stormrug. Radio 1, 8.10-10.00u.

Uit het nieuws. Eerder in februari van het vorig jaar uitgezonden gesprek met mode-ontwerpster Fong Leng. Radio 1, 21.04-22.00u.

De leesclub. Aandacht voor het boek De oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum. Luisteraars kunnen hun ervaringen over het boek kwijt. Radio 1, 0.04-1.00u.