Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de aanklachten tegen en verduistering en bedrog van medewerkers van de financiële dienstverlener Van Bruggen Adviesgroep en een portret van oud-correspondent in India van NRC Handelsblad Anil Ramdas. Ramdas is per 1 augustus directeur van het culturele centrum De Balie in Amsterdam. Ned.2, 18.20-18.55u.

Nova. Uitgebreide aandacht voor het warme weer en mogelijke klimatologische veranderingen. Ned.3, 22.20-22.52u.

FILM

Ghosts of Mississippi (Rob Reiner, 1996, VS). Even oprecht als eenduidig drama vertelt authentieke geschiedenis: openbare aanklager Bobby DeLaughter (James Baldwin) heropent na 25 jaar de zaak tegen de vermeende moordenaar van zwarte-burgerrechtenactivist. Met Whoopi Goldberg als diens weduwe en James Woods als de moordenaar. RTL5, 12.55-15.15u., met reclame.

.The Bad and the Beautiful (Vincente Minnelli, 1952, VS). Venijnig, klassiek `Hollywood-on-Hollywood'-drama waarin de opkomst en ondergang van een invloedrijke producent (Kirk Douglas) wordt beschreven door een steractrice (Lana Turner), een schrijver (Dick Powell) en een regisseur. Veel `inside'-grapjes: decorstukken komen uit eerdere MGM-films en de vaste kap- en grime-medewerkers van La Turner spelen zichzelf. VRT, 13.35-15.27u.

My Favorite Blonde (Sidney Lanfield, 1942, VS). Pas overleden Bob Hope wordt als helft van een gemankeerd komisch duo assistent van een Brits geheim agente die ten tijde van WOII de plannen over Lockheed-bommenwerpers uit handen van de nazi's moet zien te houden. Hope maakte in de jaren veertig soms wel drie, vier films per jaar. BBC2, 15.10-16.25u.

The Bridges at Toko-Ri (Mark Robson, 1954, VS). De twijfels en angstgevoelens van bommenwerperpiloot William Holden vormen spil van drama dat en passant veel duizelingwekkende luchtopnames van Korea toont. Oscar voor special effects. Ook met Grace Kelly. BBC2, 16.25-18.05u.

Mad Max Beyond Thunderdome (George Miller & George Ogilvie, 1985, Australië). Derde aflevering in postnucleaire fantasy-cyclus overstijgt door `styling' gemiddelde soortgenoot. Mel Gibson gaat in neo-Romeinse nederzetting gladiatorengevecht aan met monsterlijke reus en ontpopt zich als een Messias. Ook met Tina Turner. Net5, 20.00-22.00u., met reclame.

Happy, Texas (Mark Illsley, 1999, VS). Komisch debuut speelt zich af in het dorp Happy in Texas (`The town without a frown') waar twee ontsnapte gevangenen worden aangezien voor een homostel. Door goedgemutste toon wordt de angel uit de film gehaald. Met Steve Zahn, Jeremy Northam, William H. Macy, Illeana Douglas. RTL5, 20.30-22.20u.

Dragnet (Tom Mankiewicz, 1987, VS). Regiedebuut van scenarist Mankiewicz is een slechts bij vlagen leuke parodie op gelijknamige, in de jaren vijftig populaire tv-serie. De conservatieve inspecteur Dan Aykroyd en zijn collega Tom Hanks bestrijden schurken als tv-dominee Christopher Plummer en seksbladenuitgever Daney Coleman. SBS6, 20.30-22.30u.

Amos & Andrew (E. Max Frye, 1993, VS). Nicolas Cage is een ruwe-bolster-blanke-pit en Samuel L. Jackson een in het nauw gedreven rijke zwarte toneelschrijver in ondermaatse komedie die de grootste clichés van de buddy-film vermengt met het slechtste uit Daar komen de schutters!. Yorin, 21.00-22.45u., met reclame.

.Bringing Out the Dead (Martin Scorsese, 1999, VS). Een eenzame, slapeloze ambulancechauffeur (Nicolas Cage in een Christus-rol) baant zich een weg door het menselijk wrakhout in New York, op zoek naar verlossing. Na Taxidriver en The Last Temptation of Christ verfilmde Scorsese opnieuw een scenario van ex-calvinist Paul Schrader. Net5, 22.00-0.15u.

The Beach (Danny Boyle, 2000, VS). Tropisch eiland en Leonardo DiCaprio vormen geen interessante combinatie in verfilming van Alex Garlands bestseller door regisseur van Trainspotting. In zijn eerst rol na Titanic speelt DiCaprio een verwend ettertje die fluks een haai vangt en in zee te midden van fluorescerend plankton een Française zoent. Lang houdt dit Eden niet stand. BBC1, 22.00-23.55u.

.Tussenland (Eugenie Jansen, 2002, Nederland). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.40-1.10u.

Twelfth Night (Trevor Nunn, 1996, Engeland/VS). Shakespeares komedie verplaatst naar eind 19de eeuw. Kluwen verliefdheden levert ten slotte toch twee gelukkige paren op. Verfilming is zo stijf dat erotiek tussen geen van de personages een kans krijgt. Met Ben Kingsley, Helena Bonham Carter. Ned.1, 23.47-1.57u.

Critters 3 (Kristine Peterson, 1991, VS). Deel 3 van reeks griezelkomedies over Gremlin-achtige monstertjes speelt in een appartementencomplex in Los Angeles. Bijrol van Leonardo DiCaprio. BBC1, 1.15-2.35u.

RADIO

Tema. Discussie over de positieve en kwalijke aspecten van de toerisme-industrie op natuur, milieu en cultuur. 747AM, 14.02-16.00u.

De lobby. Wethouders Rob Oudkerk (Amsterdam), Ries Smits (Den Haag), Tanja Klip (Coevorden) en Peter van Zutphen (Heerlen) praten over hun verhouding met politiek Den Haag. Gemeenten en het kabinet botsen regelmatig over bijvoorbeeld de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. Business Nieuws Radio, 14.02-15.00u.

Opium. Gesprek met televisiemaker Guilly Koster over zijn theaterproject Slavernij Moment Nu dat 22 augustus in première gaat. Radio 1, 19.04-20.00u.

Leidsekade live! Laatste aflevering van dit dertien jaar oude muziekprogramma met optredens van onder andere de groepen Bettie Serveert en Herb Spectacles. Ook blikken oud-medewerkers terug. Radio 3, 20.02-22.00u.