Sensationeel

De Scheveningse Bridgeweek profiteert van de ecnomische recessie. Veel bridgeliefhebbers immers geven de voorkeur geven aan een vakantie in eigen land boven een dure buitenlandse reis. Wat dat betreft biedt het enige bridgefestival van ons land een zeer aanvaardbaar alternatief. Het niveau is redelijk, het weer stralend en het strand nabij.

Met de eerste vier toernooien achter de rug valt het goede presteren op van de bridgejournalisten. Marjo Chorus, eindredacteur van BRIDGE, eindigde met Dennis Kruis als tweede in de butler, Louisa van der Vliet, die dezelfde functie vervult bij Bridge Magazine IMP, wist samen met Erwin Witteveen zelfs beslag te leggen op de eerste plaats in de gemengde paren en de herenparen was een prooi voor Richard Ritmeijer en Ronald Brantsma. De laatste is hoofdredacteur van Holland Internet Bridge. Bepaald sensationeel was de overwinning in de vrouwenparen door Eva Bouwman en Marion Michielsen. Michielsen, redacteur van www.jeugdweb.nl, vierde afgelopen zaterdag haar 18de verjaardag. Nog nooit won iemand op die leeftijd al een dergelijk toernooi.

Erik Oltmans aan het roer in de butler:

O/-

♠ H 2

♡ A H 9 7 6 5

♦ 5 4

♣ H 10 3

♠ 3

♠ B 10 9 5

♡ 10 2

♡ B 8 4 3

♦ H B 10 6 3

♦ V

♣ A V 9 7 5

♣ B 6 4 2

♠ A V 8 7 6 4

♡ V

♦ A 9 8 7 2

♣ 8

West

Noord

Oost

Zuid

Maas

Oltmans

pas

1♠

2SA

3♡

pas

3♠

pas

4♠

pas

pas

pas

West kwam uit met ♡10. Oltmans won ♡V, incasseerde troefaas en troefheer, deed hetzelfde met ♡AH en wierp daar twee ruitentjes op weg. Vanwege wests unusual 2SA (lage kleuren) kon Oltmans vrij nauwkeurig de distributie inschatten van zijn tegenstanders. Hij troefde de vierde harten in zijn hand, incaseerde troefvrouw en speelde een klaveren op. West nam voor met het aas en speelde ruiten terug. Oltmans won het aas, bracht oost aan slag in troef en claimde de rest. ♣H immers was een entree voor dummy's hoge hartens. Elf slagen in schop-pen was de top.

    • Jan van Cleeff