Resten huis van keizer Caligula in Rome ontdekt

Italiaanse archeologen hebben op het Forum Romanum in Rome het huis van keizer Caligula ontdekt. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera. De jongste opgravingen op het Forum Romanum, de belangrijkste archeologische vindplaats in Rome, legden muurresten en mozaïeken bloot die volgens wetenschappers behoren tot de woning van keizer Julius Caesar Germanicus, die beter bekend staat als Caligula (`soldatenlaarsje'). Het huis lag verborgen onder het paleis van keizer Domitianus (81-96). Caligula leefde van 12 tot 41 en is vooral berucht om zijn excentrieke en tirannieke karaktertrekken. Zijn bijnaam kreeg hij omdat hij zijn vader al op jonge leeftijd vaak vergezelde op militaire campagnes. Nadat hij in 37 tot keizer werd gekroond ontwikkelde Caligula zich tot een wreed en bloeddorstig heerser. Hij liet tal van politieke tegenstanders uit de weg ruimen. Hoewel over zijn leven niet veel bekend is, gaan historici ervan uit dat Caligula geestesziek was. Vooral zijn buitengewone affectie voor zijn paard Incitatus is opvallend. Hij benoemde het dier tot senator. Caligula werd uiteindelijk vermoord door zijn eigen soldaten, die zijn onvoorspelbare gedrag als een bedreiging zagen. Hij werd opgevolgd door zijn oom Claudius die keizer was van 41 tot 54.