Querida Máxima,

Eigenlijk zijn we nu allemaal een beetje zwanger, Argentijn en Nederlander. Dat mailt een Argentijn me die al te lang in Den Haag woont – kikkerland noemt hij Nederland – en hij heeft natuurlijk gelijk. Jouw baby houdt in ieder geval ook in je geboorteland veel mensen bezig.

De emeritus hoogleraar medicijnen van de Universiteit van Buenos Aires Aquiles Roncoroni heeft onder de aanhef `Máxima, al hospital' een brief geschreven aan de krant La Nación. De professor zegt dat het ,,veel Argentijnen verbaast'' dat je straks in principe zult bevallen in een gewoon ziekenhuis. Iedere Argentijn met geld zal er immers alles aan doen om nooit naar een ziekenhuis te moeten. Hij laat zich behandelen in een sanatorium, een privé-ziekenhuis. En dat uitgerekend een prinses zich begeeft naar een medische instelling die ook voor gewone stervelingen toegankelijk is, gaat volgens Roncoroni het verstand van jouw landgenoten te boven.

De hoogleraar legt in de krant uit dat de kwaliteit van Nederlandse ziekenhuizen zo hoog is dat niemand zich zorgen hoeft te maken over jouw gezondheid en die van je eerste kind. Hij roept Argentijnse politici op ziekenhuizen in eigen land voortaan zó te organiseren en financieren dat ook hier presidenten en andere hooggeplaatsten ziekenhuizen bezoeken.

Zou je in Buenos Aires gaan bevallen, dan zou het overigens zeer aannemelijk zijn dat het koningskind via een keizersnede ter wereld komt. Bijna de helft van de Argentijnse baby's wordt op een dergelijke manier geboren. Daaraan ligt, zo heb ik me laten vertellen, een puur financiële reden ten grondslag. Aan een baby die na gewoon ouderwets zuchten en persen naar buiten komt, verdient de arts niet genoeg.

Op het Argentijnse platteland gaat het bevallen trouwens nog behoorlijk op zijn Hollands. Als het enigszins kan, werpt de moeder thuis. In het dorpje Villamonte, in de subtropische bossen van de noordelijke provincie Jujuy, vertelde een vrouw me dat in geval van zwangerschap alleen bij uiterste noodzaak een ziekenhuis wordt bezocht. Mocht de baby echt klem zitten, dan stoppen ze de moeder in een auto die vervolgens dertig minuten over een landweg hobbelt. Als de vrouw dan aankomt bij het ziekenhuisje van Palma Sola kan de zuster de baby doorgaans zonder verdere ingreep in ontvangst nemen.

In de Argentijnse familiebladen is er voorlopig trouwens een andere baby-in-wording die nog nadrukkelijker de show steelt. De afgelopen weken zijn de eerste foto's verschenen van de eveneens van haar eerste kind zwangere Cecilia Bolocco (38 jaar). De voormalige miss Universe en tweede vrouw van de 73-jarige ex-president Carlos Menem, heeft zich in haar geboorteland laten fotograferen in een te strakke en daardoor inderdaad bollende groene jurk. `Mamá Cecilia toont haar pancita, haar pensje', schrijft het blad Gente.

De Menem-baby wordt als het goed gaat in december geboren. Het wordt een jongetje, zo hebben de ouders bekendgemaakt. De Argentijnse media speculeren nu nog over de vraag waar het derde kind van Menem zal worden geboren. Het vermoeden bestaat dat ook de nu in Chili verblijvende Bolocco net als jij liever buiten Argentinië bevalt.

Nou de hartelijke groeten en alle goeds uit Buenos Aires. Je bent nu halverwege. Het monarchje weegt al tweehonderd gram!

Buenos_Aires@nrc.nl

    • Marcel Haenen