Noorden Monrovia wacht op invasie

Teams van het Internationale Rode Kruis zijn gisteren het noordelijk deel van de lIberiaanse hoofdstad Monrovia ingetrokken dat door de rebellen al drie weken wordt bezet. Zij gaan kijken hoe de humanitaire situatie daar is. Militairen van de West-Afrikaanse vredesmacht zouden vandaag het rebellengebied intrekken om onderhandelingen over de veiligheidssituatie te voeren.

Het noordelijke deel van Monrovia is sinds 19 juli in handen van de rebellen van het LURD. Daar ligt onder meer de haven, die cruciaal is om de humanitaire nood te lenigen. De Rode Kruis-medewerkers bezoeken onder meer drie klinieken en hebben medicijnen bij zich om gewonden te helpen.

De bevelhebber van de vredesmacht, de Nigeriaanse generaal Festus Okonkwo, zou vandaag het rebellengebied bezoeken om te praten over veiligheidspatrouilles. Hij zou het noorden van Monrovia bezoeken samen met de Amerikaanse ambassadeur John Blaney, en met de onlangs gearriveerde leden van de Amerikaanse verbindingstroepen.

De Nigeriaanse bevelhebber bracht enkele dagen geleden een eerste bezoek aan de rebellen. Okonkwo had eerder gezegd dat hij zou wachten rebellengebied binnen te gaan tot hij groen licht kreeg van de Liberiaanse regering. De Liberiaanse minister van Defensie, Daniel Chea, heeft aangegeven juist op een teken van de vredesmacht te wachten. Hij ontkende dat zijn regering het vredesproces vertraagt.

Een commandant van het LURD beschuldigde regeringstroepen ervan rebellenposities in het 40 kilometer ten noordwesten van Monrovia gelegen Arthington te hebben aangevallen. Indien de troepen van de Liberiaanse president Charles Taylor zich niet snel terugtrekken, hervatten de rebellen de gevechten, aldus de bevelhebber van de opstandelingen. Minister Chea ontkende een offensief te hebben geopend.

Het is nog onduidelijk waar president Taylor zich ophoudt. Hij zou naar Nigeria vertrekken dat hem politiek asiel heeft aangeboden.