Netwerk JI achter aanslag in Jakarta

De Indonesische politie heeft de identiteit vastgesteld van de man die dinsdag een autobom tot ontploffing bracht voor het Marriott Hotel in Jakarta. Daarbij vielen 10 doden, onder wie een Nederlandse bankdirecteur, en bijna 150 gewonden. De man, die ook zichzelf opblies, zou zijn gerekruteerd door Jema'ah Islamiyah (JI), een regionaal netwerk van moslimradicalen.

De chef van de landelijke recherche, Erwin Mappaseng, zei gisteren dat het mensenhoofd zonder lichaam dat na de explosie is aangetroffen op de vijfde etage van het hotel, dat van de dader is. Na een reconstructie van het gezicht is vastgesteld dat het gaat om 28-jarige Asmar Latin Sani uit Lampung, Zuid-Sumatra.

Twee `terroristen' die in juni zijn aangehouden zouden het gezicht hebben herkend. Volgens de politie hebben zij ook toegegeven dat zij Asmar hadden aangeworven voor `hun organisatie'. Mappaseng noemde Jema'ah Islamiyah (JI) niet bij naam, maar gebruikte wel JI-termen. ,,U heeft mij niet horen zeggen tot welke wakalah de twee behoren.'' Hij gebruikte de JI-term voor een afdeling op het niveau van een staat. Gevraagd of dit betekent dat de aanslag op het hotel het werk is van JI zei Mappaseng: ,,Het gaat zeker die kant uit''.