Meteorologen: hittegolf houdt nog een week aan

Meteorologen waarschuwden gisteren dat de hittegolf die grote delen van Europa treft, nog zeker een week kan aanhouden. In het zuiden van het continent razen de bos- en heidebranden voort. Het `Sahara-achtige' weer houdt volgens Dominique Escale van de meteorologische dienst Meteo France mogelijk aan tot eind volgende week. Van Manchester tot Madrid stijgt het kwik regelmatig tot boven 35 graden Celcius, terwijl in sommige steden de temperatuur boven de 40 graden uitkomt. Deze aanhoudende hitte leidt samen met de droogte tot grote branden in onder meer Spanje, Portugal en Frankrijk. Op het Spaanse eiland Mallorca moesten gisteren 150 mensen worden geëvacueerd wegens bosbranden in het gebied rond de berg Puig de Randa, ten oosten van de hoofdstad Palma. In Spanje zijn al achttien mensen door de hitte en branden gestorven. In Portugal en Frankrijk samen komt het dodental boven de twintig uit. De bosbranden hebben in Portugal al voor bijna 1 miljard euro aan schade veroorzaakt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Antonio Figueiredo Lopes gisteren gezegd.