Keerzijde van een voetballeven

Na acht maanden blessureleed traint voetballer Kevin Hofland (24) weer mee met kampioen PSV. De zesvoudige international hoopt morgen in de Arena op speeltijd in de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tegen bekerwinnaar FC Utrecht. ,,Op een gegeven moment bleef ik maar in mijn bed liggen, in de hoop dat de dag snel om zou zijn.''

De ene dag alles, de andere niets. Het paradoxale bestaan van een profvoetballer is Kevin Hofland niet onbekend. Voor zijn enkelblessure, opgelopen in november vorig jaar, vertoonde zijn loopbaan een stijgende lijn. Nadat hij tijdens een Champions League-wedstrijd tegen Arsenal zijn rechterenkel blesseerde, ging het bergafwaarts met de Limburger. Hofland: ,,Ondanks dat ik niet op het veld stond, bracht ik in die periode na afloop van een thuiswedstrijd van PSV regelmatig een bezoek aan de businessruimte. Dan werd ik voorgesteld aan een sponsor, die zich serieus afvroeg of ik ooit weleens voor de club had gespeeld. Op zo'n moment wilde ik meteen naar huis.''

Na het duel met Arsenal onderging Hofland een kijkoperatie. Een periode van pappen en nathouden bood geen soelaas, waarna de verdediger op advies van dokter Cor van Dijk besloot tot een operatie in het Amsterdamse AMC-ziekenhuis. ,,Van Dijk was heel eerlijk tegen me. Hij zei niet te kunnen voorspellen hoe de operatie zou verlopen.''

Het was een opmerking die naadloos aansloot bij het bestaan dat Hofland in die tijd leidde. Defaitisme had zich van hem eigen gemaakt. ,,Voor een voetballer is er niets ergers dan een vervelende blessure. Omdat ik niet wist waar ik aan toe was, begon ik te piekeren. Ik sleet hele dagen op de bank, was slecht gehumeurd en moeilijk aanspreekbaar. Ik had een nieuw huis, een vrouw en een kind was op komst. Ik zat al na te denken over een ander bestaan, wilde een cursus sportmanagement volgen. Op straat spraken mensen me aan over de enkel van Marco van Basten en de gelijkenissen met mijn blessure. Op een gegeven moment had ik nergens meer zin in. Ik bleef 's morgens maar in mijn bed liggen in de hoop dat de dag snel om zou zijn. Voetbal op televisie interesseerde me niet, en aan een avondje-uit moest ik al helemaal niet denken.''

Voorafgaand aan de enkeloperatie maakte Hofland nog het een en ander mee in zijn privé-leven. Zijn vrouw Jenny beviel van zoontje Dylan en Hoflands oma, zijn grootste supporter, overleed. In april van dit jaar werd de PSV'er in Amsterdam geopereerd. In het AMC werden zijn enkelbanden ingekort en werd kraakbeen verwijderd. Tevens werden er enkele gaatjes geboord om de doorbloeding in het gewricht te verbeteren, waardoor er nieuw kraakbeen kon worden gevormd. Na zes weken met de enkel in het gips gelopen te hebben, bleek het gewricht de operatie goed te hebben doorstaan. ,,Er viel een last van mijn schouders af, ik was ontzettend blij. Eenmaal thuisgekomen heb ik moeten huilen.'' Hoflands blessure bleek uiteindelijk fundamenteel te verschillen van die van Marco van Basten. De oud-aanvaller van Ajax en AC Milan kampte met slijtage en werd verkeerd behandeld, waardoor hij op 28-jarige leeftijd zijn loopbaan moest afsluiten.

Eind mei van dit jaar begon Hofland met het revalidatieproces bij fysiotherapeut en vertrouwensman Egid Kiesouw in Geleen. Na krachttraining om de enkel te stabiliseren volgden al snel loop- en baloefeningen. ,,Als je weer aan voetballen kunt denken, besef je pas wat voor een prachtig vak je eigenlijk hebt. Veel mensen zien alleen de mooie kanten van het profwereldje, maar vergeten ook dat je eendimensionaal bezig bent. Om de top te bereiken, moet je alles op het voetbal gooien. Het is dan niet eenvoudig om andere interesses te ontwikkelen. `Maar jullie trainen toch hooguit twee keer per dag', hoor ik dan. Is ook zo, maar alles staat in het teken van de volgende wedstrijd. Eten, slapen, rusten en het voldoen aan clubverplichtingen, daar komt het zo'n beetje op neer. En vergeet niet dat je als PSV'er 24 uur per dag publiek bezit bent. Rustig naar de supermarkt of een keertje uit je dak gaan in een discotheek is bijna een utopie. Ik klaag niet, verdien een mooi salaris, maar mijn leven bestaat voornamelijk uit voetbal.''

Daarop kan de zesvoudige international (debuut in 2000) zich de komende tijd volop concentreren, want titelverdediger PSV probeert na de voorbereiding in Azië en Engeland voor de vierde keer in vijf jaar kampioen te worden. Hoewel het de Eindhovense voetbalclub sportief voor de wind gaat, achtervolgt de affaire-Spooren PSV nog elke dag. De geblesseerde Hofland maakte het ontslag van de commercieel directeur, die wordt verdacht van ontucht met minderjarigen, vanaf de zijlijn mee. ,,Toen het nieuws bekend werd gemaakt, was ik met stomheid geslagen. Het tekent de club dat alle medewerkers zich als één man achter onze voorzitter Harry van Raaij schaarden. Wat me wel stoorde, was de rol van sommige media. Zo heeft De Telegraaf doelbewust geprobeerd om PSV en Spooren kapot te maken. Wat die man in zijn privé-leven doet is zijn zaak, al had hij zich vanuit zijn functie misschien niet in het Anne Frank-plantsoen moeten begeven. Journalisten van De Telegraaf hebben zich echter niet neutraal opgesteld en zijn op zoek gegaan naar sensatie. Daarom praat ik, en met mij het grootste deel van de spelersgroep van PSV, voorlopig niet meer met die krant. Spooren heeft op zakelijk gebied veel betekend voor de club, het is jammer dat het allemaal zo gelopen is.''

Nu Hofland fit is verklaard en al enkele oefenduels achter de rug heeft, aast hij op het herwinnen van zijn basisplaats in het centrum van de verdediging. Daar staat momenteel de voormalige middenvelder Wilfred Bouma, door trainer Guus Hiddink een `verdediger van de toekomst' genoemd. Hofland stoort zich niet aan die uitspraak. ,,Wilfred heeft het in de competitie goed gedaan, maar zijn eerste echte Europese test moet nog komen. Bovendien kunnen we best samenspelen. Ik zit nu op zeventig procent van mijn kunnen, na zeven maanden blessureleed heb ik eigenlijk eenzelfde periode nodig om mijn topniveau te halen.'''

Na het deze week bekendgemaakte verlies van 10 miljoen euro over het afgelopen seizoen kan PSV internationaal succes goed gebruiken. Nu de club de laatste zeven jaar de lucratieve tweede ronde van de Champions League misliep, wil de nauwelijks versterkte ploeg komend seizoen toeslaan. ,,De kern speelt al drie jaar samen, het zou toch eens moeten lukken om die volgende ronde te halen. We hebben een vrij jonge ploeg, in die zin kan ik de roep om versterking van Hiddink wel begrijpen. Ervaren jongens als Jaap Stam of Phillip Cocu kunnen PSV naar een hoger plan brengen, ze weten wat er gevraagd wordt op cruciale momenten.''

De voetballende kwaliteiten van Frank de Boer, de uitstraling van Stam Hofland raakt er niet over uitgepraat. ,,Die jongens zijn Europese top, door naar ze te kijken en met hen te praten word ik een betere speler. Ik hoop snel weer voor het Nederlands elftal te kunnen spelen, de sfeer is er altijd prima.'' En de affaire Mark van Bommel-Edgar Davids dan? ,,Ach, ieder akkefietje binnen Oranje wordt enorm opgeblazen. Binnen elke selectie gebeurt wel eens wat. De spelers van het Nederlands elftal kunnen het goed met elkaar vinden. Een zogenaamde `kabel' bestaat niet en er zijn ook geen spanningen tussen blanke en donkere spelers. Nederland heeft een multiculturele bevolking, waarom zou ik dan nog aan een gekleurde persoon moeten wennen?''

Eigenlijk wil Hofland het nog niet over een rentree in Oranje hebben. Daarvoor zijn de herinneringen aan zijn enkelblessure nog te vers. Eerst maar eens een terugkeer in het eerste van PSV. Om die te bespoedigen, neemt hij zijn wedstrijden op video op. ,,Dat deed ik vroeger ook al met mijn vader. Dan analyseerden we mijn spel en bespraken we wat er beter kon. Hij was altijd kritisch op me, niet zelden zat ik na een wedstrijd huilend achterin de auto. Nu weet ik: hij wilde me beter maken.''

De band met zijn ouders is onverminderd hecht. Hofland kocht vier jaar geleden een huis voor hen in het Limburgse Merkelbeek, en liet vader en oud-profvoetballer Huub zijn zaken behartigen. Daardoor kon Hofland senior zijn baan bij chemieconcern DSM opzeggen. Inmiddels is Arnold Oosterveer van de VVCS de belangenbehartiger van de verdediger van PSV. ,,Toen ik op 16-jarige leeftijd mijn eerste contract bij Fortuna Sittard tekende, was hij de enige die mij wilde helpen. Ik heb alle vertrouwen in hem, daarom regelde hij ook de transfer naar PSV.''

Wellicht bemiddelt Oosterveer ook bij een eventuele overgang naar een buitenlandse club, want Hofland ziet een carrière in de Engelse Premier League wel zitten. ,,Ik heb nog een contract voor drie jaar bij PSV en heb het prima naar mijn zin in Eindhoven. Toch lijkt voetballen in Engeland me fantastisch, het respect voor spelers is daar enorm groot. Vier jaar geleden wilden Glasgow Rangers en Feyenoord me hebben, dat zijn ook mooie volksclubs. Voorlopig richt ik me echter op PSV, want komend seizoen willen wij weer kampioen worden. Directe kwalificatie voor de Champions League is nu eenmaal van levensbelang voor elke Nederlandse topclub. Het wordt een lastige strijd, want Ajax en Feyenoord blijven ook kanshebbers op de titel.''

En, met een grijns: ,,Ik hoor de laatste weken veel lovende verhalen over Ajax, het wordt tijd dat we laten zien dat PSV ook nog bestaat. Te beginnen met een overwinning tegen FC Utrecht, want die Johan Cruijff-schaal is toch een prijs.''

    • Marcel Abrahams