Kabinet: geen actie tegen Godett

Het kabinet zal zich niet verzetten tegen het aantreden maandag van Mirna Louisa-Godett, de zuster van de omstreden Anthony Godett, als nieuwe premier van de Nederlandse Antillen. Dit heeft zowel premier Balkenende als minister De Graaf (Koninkrijksrelaties) gisteren aangegeven.

,,We respecteren de werking van de democratie op de Antillen'', zo verklaarde premier Balkenende gisteren op een persconferentie na de eerste ministerraad sinds de zomervakantie.

Desgevraagd zei Balkenende gewoon een telegram met een gelukwens naar Willemstad te zullen sturen, zoals hij dat ook had gedaan bij het aantreden van de huidige voorlopige premier, Ben Komproe, twee weken geleden. ,,Wij gaan uit van goede verhoudingen'', aldus Balkenende.

Anthony Godett, de leider van Frente Obrero Liberashon (FOL), schoof deze week zijn zuster naar voren als kandidaat-premier, nadat gebleken was dat hijzelf die functie niet op korte termijn zou kunnen aanvaarden wegens een justitieel onderzoek dat nog tegen hem loopt.

De FOL-leider, die als overwinnaar van de Antilliaanse verkiezingen in mei uit de bus kwam, wordt verdacht van corruptie. Godett heeft laten weten dat hij zijn zuster ,,op alle terreinen'' advies zal geven. Om dit te vergemakkelijken zal de politicus zijn intrek nemen in de werkkamer van zijn zuster, zo hebben zij al aangekondigd.

Minister De Graaf ziet geen reden stappen te ondernemen. Als de Antillen langs democratische weg een premier benoemen, dan is die volgens hem in het vervolg de gesprekspartner voor Nederland. Vooralsnog ziet hij geen ernstige obstakels met betrekking tot de benoeming van Mirna Louisa-Godett. ,,Er is geen sprake van een integriteitskwestie of van een verdenking'', aldus De Graaf gisteren na de ministerraad. ,,Ik ga me pas zorgen maken als het fout gaat.''

Overigens pleit de jongerenorganisatie van het CDA, het CDJA, ervoor dat de Antillen een provincie van Nederland worden. De autonomie van de Antillen om interne problemen zelf op te lossen, moet volgens de jongeren opgeheven worden.