GRAF VAN JEZUS

Op reis moet je ver gaan, een toerist wil iets beleven. Voor wonderen is de bedevaart aangewezen. Dokkum, Santiago de Compostela, Kevelaer? Hmmm. Tip: Rennes-le-Chateau, tegen de Pyreneeën (Frankrijk), 40 kilometer van Carcasonne. Voormalig Katharenterrein. Eind 19e eeuw kwam de pastoor van het dorp, bovenop een bergpuist in vlak terrein, op het spoor van een eeuwenoud raadsel. Hij hield zijn vondst geheim, tot onderzoekers er in 1978 achter kwamen: de pastoor had het Graf van Jezus ontdekt. De Kruisdood was een misverstand, de Here werd levend afgenomen en emigreerde naar Frankrijk met zijn vriendin Maria Magdalena, met wie hij kinderen maakte. Hij stierf en werd begraven. Dat graf had de pastoor ontdekt, door rekenwerk via eeuwenoude lijnen. Men kan de botten niet bereiken: God schoof zo met rotsen dat men er eenvoudigweg niet bij kan. Maar geloof is sterker dan bewijs: Zijn Botten rusten, vlakbij Rennes-le-Chateau. De pastoor bouwde een Magdala-toren op de rand van de dorpsberg, om het geheim beter te kunnen waarnemen. De toren is niet voor ons geopend, maar in het dorp is een museum, aan mijnheer pastoor gewijd, met bezoek in drommen.

Henry Lincoln The Holy Place: Discovering the Eighth Wonder of the Ancient World, Arcade Publishing (1991)

    • Atte Jongstra