Golf opgeschrikt door positieve test

Ook de golfsport is opgeschrikt door een dopinggeval. Tijdens de Franse Open in juni werkte Marc Farry vrijwillig mee aan een dopingtest. De overkoepelende organisatie van de Europese Tour liet gisteren weten dat hij positief heeft gereageerd. Bij de 44-jarige Fransman werd het verboden middel Prednisolone, behorend tot de steroïden, aangetroffen.

Farry had medicijnen gebruikt die een polsblessure moesten bestrijden. Het aangetroffen middel wordt vaak door astmapatiënten gebruikt, maar werkt ook als ontstekingsremmer. De Fransman maakte deel uit van een groep van zes golfers, die bij het Franse golftoernooi van de Europese Tour uit eigen beweging meewerkten aan de controle.

Farry, die momenteel aan de Nordic Open in Kopenhagen meedoet, verklaarde dat hij drie weken voor de Franse Open nog een cortisonenbehandeling had ondergaan en ontstekingsremmers had geslikt. Dat had hij de dopingarts ook gemeld. Farry moet zich op 15 september bij de Franse bond verantwoorden. Over mogelijke sancties bleef de organisatie van de Europese Tour gisteren vaag.

Robert-Jan Derksen, Rolf Muntz en Maarten Lafeber zijn ook dit weekeinde nog in Kopenhagen actief. Het Nederlandse drietal haalde gisteren een voor een de cut. Derksen en Muntz staan na twee dagen op 140 slagen, vier onder par. Lafeber had één slag meer nodig. Leider na twee dagen is de Fransman Gregory Havret, die voor de twee rondgangen in totaal slechts 131 slagen (dertien onder par) nodig had. Donderdag was zijn landgenoot Raphael Jacquelin in 62 slagen rondgegaan en koploper geworden.

Voor Graeme McDowell was de tweede dag van de Nordic Open lucratief. De Noord-Ier sloeg in de Deense hoofdstad een hole-in-one op de veertiende hole en verdiende daarmee een luxe auto ter waarde van 80.000 euro. Het was de veertiende hole-in-one dit seizoen op de Europese Tour. McDowell sloeg dit seizoen al een `albatros' (double eagle) bij de Franse Open.